Jachtschotel

Traditioneel bestaat een Jachtschotel uit vlees, aardappelen, ui en appel. Erbij eet je een wintergroente als spruitjes of rode kool. In deze vegetarische variëteit wordt het vlees vervangen door vega-gehakt of roerbakstukjes en stoppen we de groente, in dit geval aubergine, paprika en prei, ìn de schotel. Afgedekt met plakken aardappel en appel gaat die dan nog een tijdje de oven in. Het resultaat is fantastisch en werd door mijn testpanel zeer gewaardeerd.

Nodig voor 4 personen:
500 g aardappelen (vastkokend)
400 g winterpeen
1 of 2 bakje(s) rulgehakt of roerbakstukjes
1 aubergine
1 rode paprika
1 kleine prei
1 groot blikje tomatenpuree (ca. 140 gr)
2 appels
margarine en (zonnebloem)olie
zout en peper
paneermeel

Extra: wok of hapjespan; platte ovenschaal

Schil de aardappels, snij ze doormidden en kook ze in een pan met een bodem water vrijwel gaar.
Giet ze daarna af en laat tot gebruik staan.
Schil ondertussen de winterpeen en snij deze in blokjes.
Doe de blokjes in een magnetronschaal (bordje erop) en kook ze in 5 minuten op vol vermogen vrijwel gaar.
Was ondertussen de aubergine en snij deze in blokjes.
Was de paprika, snij zaad en zaadlijsten eruit en snij in blokjes.
Was de prei en snij deze in ringetjes.
Verhit wat margarine samen met een scheut olie in de wok of hapjespan en bak het gehakt aan samen met de aubergine en de prei.
Voeg de wortelblokjes en de paprikablokjes toe en schep alles om.
Voeg evt. wat kookvocht van de wortel of een klein scheutje warm water toe.
Op een lage pit de groenten ca. 7 minuten laten smoren.
Snij ondertussen de aardappels in dikke schijfjes.
Schil de appels, snij ze doormidden, verwijder het klokhuis en snij de halve appels ook in schijfjes.
Schep de tomatenpuree door de groenten en maak op smaak met zout en peper.
Schep de groenten in de ovenschaal en strijk ze glad.
Leg afwisselend de aardappel- en appelschijfjes dakpansgewijs op de groenten en verdeel er kleine klontjes boter over.
Bestrooi met een dun laagje paneermeel.
Zet de oven aan op 200ºC.
Schuif de ovenschaal op een rooster in het midden van de oven en laat de schotel in 20 tot 25 minuten goudbruin kleuren.
Zet eventueel de laatste 5 minuten de bovengrill nog even aan.
Serveer met een frisse salade en evt. een stukje knapperig (stok)brood of grof boerenbrood, of met (zelfgemaakte) appelmoes en rode kool uit pot of diepvries.

Vegetarisch hoofdgerecht
Tijd ca. 45 minuten
Bron: variatie op een recept uit Allerhande

Tip
Je kunt de appels ook in blokjes door de groenten scheppen.
Je kunt de aardappelschijfjes vervangen door een laag aardappelpuree (ook erg lekker).

Weetje
De traditionele Jachtschotel bestaat uit aardappel, ui, vleesresten en verschillende kruiden zoals laurier en jeneverbessen. Eigenlijk is het een schotel die uit restverwerking is ontstaan. Er wordt appelmoes bij gegeten of appel in verwerkt. Een Jachtschotel is prima van te voren te maken en kan afgedekt koel bewaard worden tot hij de oven in gaat.

Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren