IVN Paddenstoelenwandeling Landgoed Oostbroek

De IVN-afdeling Nieuwegein, IJsselstein e.o. organiseert op zondag 20 oktober aanstaande een natuurwandeling over het Landgoed Oostbroek in De Bilt. De excursie start om 10.00 uur op de parkeerplaats vanaf Jacks Grillhouse aan de Parkhout 2 in Nieuwegein om daarvandaan te vetrekken naar Landgoed Oostbroek.

Ook kunt u op eigen initiatief naar het landgoed gaan in de Bilt. Het verzamelpunt daar is om 10.30 uur op de kleine parkeerplaats bij het winkeltje/informatiecentrum van Landgoed Oostbroek aan de Bunnikseweg 39 in De Bilt. De excursie duurt ca. 2 uur en is ongeveer 4,5 km lang. De organisatie hoopt veel verschillende soorten paddenstoelen te zien en erover te kunnen vertellen.

Aanmelden uiterlijk 18 oktober per e-mail (publieksactiviteit@ivn-nijeo.nl). Bij aanmelden graag vermelden of u beschikt over een auto en/of mensen met u mee kunnen rijden tegen een vergoeding aan de chauffeur. Het gebied is zeker na alle regen erg drassig, dus draag waterdichte schoenen en een stevige lange broek. Deelname aan de excursie is gratis.

Geschiedenis Landgoed Oostbroek
De geschiedenis van landgoed Oostbroek begint in het jaar 1122. Bisschop Godebald liet in dat jaar de Kromme Rijn afdammen bij Wijk bij Duurstede. De rivier veranderde in een kleine stroom, waardoor het makkelijker werd om de waterhuishouding in het moerassige gebied te regelen. Zo konden de monniken het gebied rond de Kromme Rijn omvormen tot landbouwgrond.

Op de plek waar nu landgoed Oostbroek ligt, stichtte de bisschop een benedictijner klooster. Vanuit hier stuurde hij de ontginningen aan. De naam Oostbroek stamt uit deze tijd. ‘Broek’ staat voor moerassig gebied en ‘oost’ voor de ligging ten oosten van Utrecht.

Het Godebaldprieel is een verwijzing naar de geschiedenis. Het prieel lijkt op een graf, maar is dat niet. Het glazen dak heeft de vorm van een bisschoppelijke mijter.

Veel te bieden
Op landgoed Oostbroek wisselen loofbossen met oude bomen, moeras, een boomgaard met oude fruitrassen, een kloostertuin en graslanden elkaar af. De graslanden worden deels begraasd door koeien (lakenvelders) en deels gemaaid. Door de variatie komen er veel planten- en diersoorten voor. Vooral het aantal vogelsoorten is opmerkelijk: verschillende soorten spechten en mezen, boomkruiper, boomklever, ijsvogel, dodaars, buizerd en havik. In elk seizoen heeft het landgoed veel te bieden. In het voorjaar kleurt het landgoed spectaculair wit met duizenden bloeiende sneeuwklokjes.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren