Inzegening khachkar Nicolaaskerk Nieuwegein

Op zaterdag 19 oktober aanstaande zal bij de H. Nicolaaskerk aan de Monseigneur G.W. Van Heukelumstraat 7 in Nieuwegein een khachkar ingezegend worden. Een khachkar is een Armeense kruissteen. Het monument is een geschenk van de Armeense gemeenschap aan het Nederlandse volk, en de Nicolaaskerk in het bijzonder, als teken van vriendschap en dankbaarheid. Aartsbisschop Khajak Barsamian en priester Taron Tadevosyan zullen de inzegening voor hun rekening nemen. Tevens zal de Armeense ambassadeur, Viktor Biyagov, aanwezig zijn. Het geheel zal opgeluisterd worden door muziekgroep Armenia.

Een khachkar is een staande steen die wordt gegraveerd en gedecoreerd met rozetten, vlechtwerk, plantaardige motieven en beeltenissen van dieren en heiligen. Centraal op de khachkar staat een kruis. De decoraties zijn in de regel symmetrisch aangebracht. Na inzegening en zalving worden aan de khachkar heilige krachten verbonden die hulp en bescherming kunnen bieden en verbondenheid met het goddelijke.

De Nieuwegeinse steen is uitgehouwen uit een berg van vulkanisch gesteente in Armenië en ter plaatse vervaardigd. De H. Nicolaaskerk en de Armeense gemeenschap in Nederland onderhouden al langere tijd een warme vriendschappelijke relatie met elkaar. Het schenken van de monumentale steen is een eerbetoon aan deze vriendschap en een blijk van dankbaarheid aan het Nederlandse volk.

De khachkar die inmiddels is geplaatst bij de H. Nicolaaskerk aan de Monseigneur G.W. Van Heukelumstraat

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren