Informatiebord Klooster Nazareth binnenkort onthuld

Op vrijdag 13 september om 10:00 uur wordt het informatiebord Klooster Nazareth onthuld. Het nieuwe informatiebord geeft kort en krachtig de geschiedenis van het klooster weer en verwijst via een QR-code naar meer achtergrondinformatie. ‘En die is het lezen waard’ aldus Henk Valkenet van de Historische Kring Nieuwegein.

Het bord staat langs het fietspad tussen Jack’s Grillhouse en het begin van de Coopertestbaan, Dit bord is, na het bord bij ’t Gein, het tweede infobord-nieuwe-stijl in de stad en vertelt de geschiedenis van het verdwenen Klooster Nazareth. Dat stond ooit in het vogelbroedgebied.

Over het bord
De opmaak en uitvoering van dit informatiepaneel nieuwe-stijl is in nauwe samenwerking met de afdeling Stadsmarketing van de Gemeente Nieuwegein ontwikkeld. Het bord staat als een soort lezenaar op een cortenstalen standaard en is de eerste van een nieuwe generatie die in de toekomst in de stad zullen verschijnen.

In 2023 is het 600-jarig bestaan van het klooster herdacht door het maken van een zogenaamde pseudo-ruïne. Dit bouwwerk van Nieuwegeins snoeiafval van wilgen is destijds gebouwd door twee studenten van de HKU. Inmiddels heeft de natuur dit bouwwerk voor een flink deel veroverd (en dat was ook de bedoeling). Een tweede activiteit in 2023 was een voorstelling in de KOM, onder de titel NON (Nieuwegein Ontmoet Nazareth).

De twee kunstenaars, Puck Dekker en Sam Jennen, die de ruïne bouwen

Bij de onthulling zijn?
Vanwege de beperkte parkeergelegenheid voor auto’s bij het Grillhouse, worden automobilisten geadviseerd de auto’s te parkeren op het noordelijke gedeelte van de parkeerplaats bij voetbalvereniging SV Parkhout. Vandaar lopen naar de plaats waar de onthulling plaatsvindt. 
Voor mensen die op de fiets komen: vanaf de parkeerplaats bij het Jack’s Grillhouse (Parkhout 2) het fietspad rechtdoor nemen (dus niet het fietspad langs het kanaal). Zo’n 100 meter voor de kruising waar de Coopertestbaan begint, staat het te onthullen bord.

De pseudo-ruïne vlak voor de onthulling in mei 2023 (Foto: Henk Valkenet)

Geschiedenis
In 1423 stichtten drie nonnen het Klooster Nazareth in Gein. De nonnen waren in 1421 gevlucht uit Almkerk dat overspoeld werd door de St Elisabethsvloed in 1421. Het klooster in Gein werd rijk door van nieuw intredende adellijke nonnen een ‘bruidsschat’ te verlangen. Bovendien werden in het klooster vaak buitenechtelijke dochters van de adel en rijke boeren opgenomen en ook daarvoor werd geld of goederen gevraagd.

Aan het begin van de zestiende eeuw is het klooster Nazareth in Gein een van de rijkste kloosters van de streek. In de 16de eeuw raakte het leven in het klooster geheel ontwricht. Jonkheer Hendrik van Brederode kwam toen regelmatig met andere edellieden en met zijn broer naar het Geinse klooster. En hij bleef daar soms de hele nacht en de priorin had grote familiariteit met hem. Als hij soms gezelschap verlangde van enkele zustertjes dan regelde de priorin dat.

Paus Pius IV gaf in 1565 opdracht om het klooster in Gein te sluiten vanwege de vele misstanden die er heersten. De inmiddels tot enkele tientallen nonnen uitgedunde kloostergemeenschap verliet het kloostercomplex in Gein in 1572 en nam haar intrek in een klooster aan de Nieuwegracht in Utrecht.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren