Indiëlezing door Aad van der Hoeven

Op donderdagavond 1 augustus geeft Aad van der Hoeven (84) uit Vianen een lezing over zijn boek ‘Van Garoet tot Uithoorn’ waarin hij herinneringen ophaalt aan opgroeien op West-Java, het meemaken van de Japanse bezetting, de onafhankelijkheidsstrijd van Soekarno en de politionele acties van Nederland. Aad schreef het boek eigenlijk op verzoek van zijn kleinzoon Gili.

Van der Hoeven repatrieerde begin 1950 met zijn familie naar Den Haag en via wat omwegen bouwde ji een mooie carrière op. Aad werd in 1940 geboren in de Javaanse havenstad Cheribon. Maar vanaf zijn derde jaar woonde de familie in Garoet, een stad op West Java. Garoet lag 48 kilometer van Bandoeng in een bergachtig gebied met theeplantages en warmwaterbronnen. Tijdens de bezetting door de Japanners is de familie wonder boven wonder nooit geïnterneerd geweest.

De lezing is een samenwerking van Comité 4 en 5 mei Nieuwegein en bibliotheek Nieuwegein. Het comité organiseert sinds 2020 de Nieuwegeinse Indiëherdenking op 15 augustus, waarbij stilgestaan wordt bij het einde van de oorlog in Zuidoost Azië. Dit jaar wordt voor het eerst daarnaast ook een Indiëlezing georganiseerd.

De lezing begint donderdagavond 1 augustus om 20.00 uur in het Stadshuis. De toegang is gratis. Aanmelden via de site bibliotheeknieuwegein.nl. Het boek van Aad van der Hoeven kost 17,50 euro en is verkrijgbaar via a.vander.hoeven@casema.nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk