Indiaase curry van Victoriabaarsfilet

Victoriabaars of Nijlbaars is een goede keus voor een curry omdat de vis door haar stevige structuur niet snel uit elkaar valt. Het is dus geen probleem als de curry wat langer op de kookpit blijft staan. Voor 2 à 3 personen
olijfolie
2 grote uien
2 teentjes knoflook
¼ bakje champignons
½ rode paprika
½ zachtzure appel in blokjes
1 afgestreken eetlepel kerriepoeder
1 mespuntje sambal
1 grote of 2 kleine Victoriabaarsfilets (diepvries o.a. bij Super de Boer) stukje kokoscrème van ca. 2 bij 2 cm
2 dl heet water
½ dl yoghurt
1 afgestreken eetlepel maizena
zout en peper Laat de vis ontdooien.
Pel en snipper de uien, of snij ze in maantjes.
Pel de teentjes knoflook.
Veeg de champignons schoon en snij ze in plakjes.
Was de paprika en snij een helft in blokjes.
Schil de appel en snij deze in blokjes.
Snij de visfilets in blokjes van ca. 2 bij 2 cm.
Verhit de olie in een wok of hapjespan en fruit de ui en de uitgeperste knoflook goudbruin.
Strooi het kerriepoeder in de pan en schep het door het uimengsel.
Voeg de sambal toe.
Voeg champignons, paprika en appel toe en schep even om.
Bak nu de blokjes vis mee, eventueel iets olie bijvoegen.
Verbrokkel het stukje kokoscrème, doe het bij de vis en laat het smelten. Schenk nu het hete water in de pan en roer de curry goed om.
Leg een deksel op de pan en laat de curry op de laagste stand van de kookpit in 10 à 15 minuten gaar sudderen.
Af en toe omscheppen.
Draai na ca. 10 minuten de kookpit hoger.
Roer de maïzena goed door de yoghurt en schenk het al roerend bij de curry.
Laat al roerend even doorkoken tot de curry gebonden is.
Zet de kookpit uit en maak de curry op smaak met zout en peper.
           Serveren met (zilvervlies)rijst en bijvoorbeeld snijbonen of sperziebonen, of de curry “oplepelen” met Indiaas Naanbrood. Hoofdgerecht met vis
Voorbereidingstijd ca. 10 minuten
Bereidingstijd ca. 25 minuten Tip
De Victoriabaarsfilet kan natuurlijk door andere vissoorten vervangen worden. Kabeljauw- of schelvisfilet zijn goede alternatieven, maar vallen iets eerder uit elkaar als ze gaar zijn.
Het authentieke platte Indiaase Naanbrood is heel goed zelf te maken en smaakt versgebakken heerlijk.
Binnenkort het recept in deze rubriek. Weetje
De Nijlbaars of Victoriabaars komt uit tropisch Afrika. Het is één van de grootste zoetwatervissen en kan tot twee meter lang en tot 200 kg zwaar worden. Het is een geduchte roofvis die niet schroomt zijn eigen soort op te eten. De nijlbaars werd in diverse Afrikaanse wateren kunstmatig uitgezet voor de commerciële visserij, zo ook in het Victoriameer. Door zijn grote aanpassingsvermogen en zijn roofzucht zijn vele honderden plaatselijke vissoorten nu uitgestorven in het meer. De soort is van grote commerciële waarde als voedselproduct en heeft de industriële visserij zeer veel geld opgebracht. Op de lokale gemeenschappen rondom het meer had dit echter een ontwrichtend socio-economisch effect, omdat hierdoor de vele kleine vissers hun traditionele inkomsten werd ontnomen. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren