Inbreker uit Nieuwegein is gewaarschuwd en krijgt ‘Last onder dwangsom’

Om een 18-jarige inbreker uit Nieuwegein op het rechte pad te krijgen heeft de burgemeester van IJsselstein een inbreker een zogeheten ‘Last onder dwangsom’ gegeven. Een last onder dwangsom kan gezien worden als waarschuwing als hij nog een keer wordt betrapt in IJsselstein.

De last onder dwangsom is geen straf, maar een prikkel om iemand te stimuleren niet nog een keer dezelfde overtreding te begaan. Door het opleggen van deze maatregel krijgt de 18-jarige inwoner uit Nieuwegein een beschikking dat hij een forse boete moet betalen als hij nog een keer in de fout gaat. De dwangsom kan oplopen tot duizenden euro’s.

De burgemeester kan de maatregel inzetten zonder tussenkomst van de rechter of het Openbaar Ministerie. Door onderbezetting van de rechterlijke macht zou dit enorm lang duren, maar de last onder dwangsom is binnen een paar weken geregeld. Deze maatregel geldt niet als de jongeman een andere stad uitzoekt om in te breken.

De politie hield de Nieuwegeiner op donderdag 21 maart jongstleden staande. Hij wordt verdacht van heling van een gestolen bromfiets. Hij was ook in het bezit van inbrekerswerktuigen. Tegen de man is de afgelopen jaren vaker proces-verbaal opgemaakt voor (poging tot) diefstal.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk