Om het dreigende drinkwatertekort aan te pakken, hebben ze in Nieuwegein iets slims bedacht. In het nieuwbouwplan City (in de binnenstad van Nieuwegein) worden namelijk niet één of twee, maar zelfs drie waterleidingen aangelegd om het water te zuiveren én her te gebruiken.
Marieke Schouten, verantwoordelijk wethouder in Nieuwegein, geeft aan dat bedrijven al een tijdje aan de bel trekken als het gaat om het dreigende tekort aan drinkwater. “Daarom proberen we in hier het schaarse water goed te gebruiken. Maar dat kan alleen als we met Vitens en andere kennisinstituten samenwerken en er op die manier voor zorgen dat het water veilig uit de kraan komt.”
Met dat ‘veilig uit de kraan’ doelt de wethouder op de ingenieuze manier waarop de waterstromen zullen lopen. Vaak wordt het afvalwater in één grote stroom uit een wijk of buurt geleid. Maar in Nieuwegein wordt de huishoudelijke stroom in drieën gesplitst. Projectleider Marco van Hedel wil op die manier op een “slimme manier” met watergebruik omgaan.
“Het uiteindelijke doel is om regenwater, drinkwater en huishoudelijk afvalwater lokaal in de binnenstad te gaan zuiveren en opnieuw te verspreiden.” Een grijze leiding voert het douche- en badwater af, een zwarte voor het meer vuile water uit het toilet en de keuken. De derde stroming is blauw en staat voor hemel- ofwel regenwater.
Voor die drie stromen zijn dus ook drie leidingen nodig, één extra voor het grijze water. En daarbij mag een leiding met water van de badkamer of het toilet beslist niet uitkomen op de kraan van het drinkwater. Zoals eerder bij een nieuwbouwwoning in Leidsche Rijn gebeurde. Om die fout te voorkomen, moeten die verschillen duidelijk zijn. Van Hedel: “Ook voor de doe-het-zelver of de loodgieter die er later mee aan de slag moet. Gelukkig is er nu ook meer kennis in huis om het gedegen aan te leggen.”
Het nieuwbouwproject City moet in 2028 klaar zijn, het gaat hierbij om 2300 nieuwbouwwoningen.
Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht
Omdat de bevolking groeit en er veel nieuwe woningen moeten worden bijgebouwd, groeit de vraag naar water al jaren. Als er niet snel wordt ingegrepen, is er straks niet meer voldoende drinkwater voor iedereen. Daarvoor waarschuwt waterbedrijf Vitens. Vooral rondom Utrecht en Amersfoort is haast geboden, omdat daar ook veel nieuwe woningen op het waternet moeten worden aangesloten.