In de gemeente Nieuwegein werd, gemeten over het jaar 2022, 16 op de duizend jongeren van 12 tot 18 jaar verdacht van het plegen van een misdrijf, dat zijn ruim 412 jongeren. Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde, waar 14,9 op de duizend jongeren daarvan werden verdacht. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de Monitor Jeugdcriminaliteit die het CBS vandaag heeft vrijgegeven.
Het aandeel jongeren in de criminaliteit liet jaren lang een dalende lijn zien. Tussen 2010 en 2021 halveerde het aantal verdachten, maar aan die daling lijkt een einde te komen. De coronapandemie zorgde voor een nóg snellere daling, maar daar is nu een einde aan gekomen. In 2022 werden in Nederland 12 procent meer jongeren verdacht van het plegen van een misdrijf dan in 2021. Vooral jonge meisjes dat een misdrijf pleegde in 2022 was nog nooit zo hoog. Van alle verdachten die de politie registreert is ruim 1 op de 10 nog geen 18 jaar.
Meer winkeldiefstal, vooral onder meisjes
In 2022 werden jongens en meisjes het vaakst verdacht van winkeldiefstal of een ander vermogensmisdrijf. Het aantal meisjes dat verdacht werd van winkeldiefstal steeg in 2022 met 70 procent. Ondanks deze toename, is de groep verdachte jongens nog steeds iets groter. Meisjes vormden in 2022 bijna de helft van de verdachte winkeldieven van 12 tot 18 jaar. Woninginbraak en wapenmisdrijven zijn voorbeelden van misdrijven waar bijna alleen jongens van werden verdacht.
Meer vrouwen in de criminaliteit
‘Of de stijging van het aantal verdachten onder jongeren en de stijging van het aandeel van meisjes daarin doorzet, moet de komende jaren blijken’, zo laat het CBS weten. Het CBS weet niet hoe de stijging van het aandeel verdachte meisjes komt.
Uit een recent onderzoek van het WODC en de Vrije Universiteit naar meisjescriminaliteit blijkt dat er mogelijk een ‘blinde vlek’ bestaat voor de rol van meisjes in het strafrecht. Ze zouden een kleinere kans hebben om ‘gepakt’ te worden door de politie. En wanneer ze in beeld komen, worden ze anders bejegend dan jongens. Er wordt bijvoorbeeld meer moeite genomen om een veilige sfeer te creëren bij een verhoor. Meisjes plegen mogelijk ook andere delicten dan jongens.
Coronapandemie invloed op misdrijven
Tijdens de coronapandemie daalde het aantal jonge verdachten van misdrijven harder dan daarvoor. Winkeldiefstal en zakkenrollen zijn de twee meest voorkomende delicten onder jongeren. Tijdens de coronapandemie waren daarvoor veel minder mogelijkheden. ‘Alle criminaliteit is een kwestie van gelegenheid’ aldus het CBS.
In 2022 woonde 40 procent van alle verdachten van 12 tot 18 jaar in één van de 25 grootste gemeenten van Nederland. Van alle jongeren in die leeftijdsgroep is dat 31 procent. Minderjarige verdachten wonen dus in verhouding vaak in een grote stad. In de gemeente Amsterdam woonde het hoogste aantal minderjarige verdachten (25 per duizend minderjarige inwoners). Van de 25 grootste gemeenten hadden Breda en Apeldoorn naar verhouding het laagste aantal minderjarige verdachten (9 en 10 per duizend minderjarige inwoners).