In Nieuwegein heeft 9,8% van de inwoners het huwelijk beëindigd zonder weer opnieuw te trouwen

Begin dit jaar was 1 op de 12 inwoners van de provincie Utrecht gescheiden. Het gaat dan om volwassenen die niet opnieuw in het huwelijksbootje zijn gestapt. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo wonen in Eemnes veel meer inwoners die een scheiding achter de rug hebben, terwijl het percentage gescheiden volwassenen juist het laagst ligt in Bunschoten. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS. Nieuwegein staat in de provincie Utrecht op de 4e plek met de meeste scheidingen, hier zijn 9,8% van de inwoners gescheiden.

Van 2015 tot en met 2022 was er een daling in het aantal echtscheidingen. In 2023 was er een stijging te zien, die nu verder doorzet. Gemiddeld zijn er dit jaar ruim 68 scheidingen per dag. Dus je kunt ook zeggen dat er zo’n drie mensen per uur scheiden. Dit zijn alleen gesloten huwelijken, scheidingen na een geregistreerd partnerschap zijn nog niet meegenomen. “Naast de grote persoonlijke impact moet je ook goed kijken naar de financiële impact op de verzekeringen en de hypotheek”, waarschuwt Independer-expert Marga Lankreijer.

Utrecht scoort lager dan het landelijke gemiddelde
In Utrecht waren vorig jaar ongeveer 1 op de 12 inwoners gescheiden: 8,3% van de inwoners om precies te zijn. Dit percentage ligt een stuk lager dan het landelijk gemiddelde van 9,1%. Zo laag zelfs, dat Utrecht in de top 3 stond van provincies met het laagste percentage echtscheidingen.

Eemnes meeste gescheiden inwoners
Eemnes is koploper van de provincie: het is de gemeente met – naar verhouding – de meeste inwoners die een huwelijksbreuk achter de rug hebben. In Eemnes is 10,7% van de volwassenen gescheiden. De top 5 Utrechtse gemeenten met meeste gescheiden inwoners is als volgt:

  1. Eemnes (10,7% van de inwoners is gescheiden)
  2. Baarn (10,5% van de inwoners is gescheiden)
  3. IJsselstein (9,8% van de inwoners is gescheiden)
  4. Nieuwegein (9,8% van de inwoners is gescheiden)
  5. Amersfoort en Soest (9,7% van de inwoners is gescheiden)

Het aantal gescheiden inwoners is momenteel juist het laagst in Bunschoten: hier heeft ‘maar’ 5,9% van de inwoners ooit zijn of haar huwelijk beëindigd zonder weer opnieuw te trouwen. 

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren