In de kerk kom je samen, maar nu even niet

Voor de deur van de Dorpskerk in Jutphaas staan bloemen en aan het hek hangt een briefje met daarop de tekst: we hadden er graag een feestje van gemaakt. De Dorpskerk viert haar tweehonderdste verjaardag zonder gasten – in een tijd waarin de behoefte om samen te zijn misschien wel groter is dan ooit.

De kerk is een plek waar mensen samenkomen, maar juist dát kan nu even niet. Vanwege het rondwarende Coronavirus is de Dorpskerk in Nieuwegein dicht, net nu de kerk haar 200-jarig bestaan zou vieren. “Het is jammer, vooral voor de vele vrijwilligers die al lang bezig zijn met de voorbereidingen”, vertelt Mart Hack, voorzitter van de kerkenraad.

MEELEEFLIJN BIEDT LUISTEREND OOR
Hij ziet het nu vooral als zijn taak om in contact te blijven met de gemeenschap. Zo gaan de diensten via een videoverbinding en heeft de kerk een zogenoemde ‘meeleeflijn’, waarop je kunt bellen voor een luisterend oor. Hack vertelt: “We kunnen even niet op bezoek bij mensen, maar proberen ze op allerlei manieren te bereiken om te voorkomen dat mensen wegzakken in eenzaamheid.”

Dominee Inge Hoek preekt inmiddels voor een lege kerk. Dat is even wennen. “Het is heel anders”, vertelt ze. “Normaal gesproken zit deze kerk helemaal vol en zie ik aan de gezichten of overkomt wat ik zeg. Ook al zeggen mensen niks; er is wel interactie. Die mis ik enorm. Ik mis de mensen heel erg.” Wel krijgt ze veel reacties van thuisblijvers die de diensten op afstand volgen.

OUBOLLIGE PSALM NU ACTUEEL
In haar preken probeert ze de actualiteit te verwerken. Zo refereerde ze afgelopen zondag aan de ‘misschien wat oubollige’ psalm 84: hoe brand ik van verlangen om te komen in uw heiligdom. “Nu vind ik het opeens een ontroerende tekst”, aldus Hoek. “Want wat zullen we allemaal weer blij zijn als we hier samen kunnen komen en elkaar een hand kunnen geven.”

Hoek hoopt dan ook een ‘bron van hoop’ te zijn, nu samenkomen er nog even niet in zit en veel mensen een moeilijke tijd doormaken. “In de kerk oefenen we de spier van hoop”, legt ze uit. “We doen dat door stil te worden, te zingen en te bidden.” Dat kan volgens Hoek ook vanuit huis. “Al geloof ik dat iedereen ernaar verlangt om weer samen in deze kerkzaal te zijn” voegt ze eraan toe.

TIJD VOOR BEZINNING
Iedereen is nu ‘ontdaan en overprikkeld door alles wat nu op ons afkomt’, ziet Hoek, maar daarna volgt volgens haar een tijd van bezinning. “Op een gegeven moment zijn we gewend aan de dagelijkse dingen die nu plotseling zo anders gaan. Alle afleiding valt weg en dat zou een moment kunnen zijn waarop mensen zich afvragen: waar draait het nu echt om in mijn leven?” Hoek hoopt dan te helpen bij het vinden van antwoorden.

En als de tijd vervolgens rijp is, zal ook het feest worden ingehaald. Voor nu geniet kerkenraad-voorzitter Mart Hack van alle bloemen die voor de deur zijn gezet door mensen uit de gemeenschap, die het jubileum niet zijn vergeten. Ook de mooie woorden in de gebedszakjes aan het hek doen hem goed. Tot besluit leest hij er één voor: “Liefde en ruimte voor iedereen. Een gebed, waarmee we als kerk kunnen laten zien wat we kunnen betekenen.”

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren