Woensdag gehaktdag. En we maken er hamburgers van. Een zelfgemaakte hamburger smaakt beter dan die voorgeprepareerde modelletjes uit de fabriek. Bovendien zijn ze magerder en weet je zelf precies wat er wel en niet aan “extra’s” in gestopt wordt.
Bij uitzondering een recept met vlees in deze rubriek. Maar dan wel vlees van dieren die nog een behoorlijk volwaardig leven hebben geleid, biologisch vlees dus. Ietsje duurder, heel veel smakelijker en wat beter passend bij onze verantwoordelijkheden tegenover andere levende schepsels. Voor 2 of 3 personen:
250 g rundergehakt (biologisch scharrelvlees)
1 eetlepel citroensap
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gedroogde peterselie
1 eetlepel bloem of fijn paneermeel
zout en peper
bakboter
Extra: aluminiumfolie
Meng alle ingrediënten, behalve de bakboter, goed door elkaar. De bloem of het paneermeel is om de massa wat compacter te binden. Verdeel het gehakt in twee of drie porties en vorm er platte, ronde of ovale schijven van. Druk het gehakt heel goed samen omdat anders de randen korrelig worden in de pan.
Eventueel de schijven met wat bloem bestuiven, maar dat hoeft niet. Verhit wat bakboter in een koekenpan en bak de hamburgers aan beide zijden bruin.
Gebruik een dunne brede spatel, zodat de hamburger tijdens het keren helemaal ondersteunt wordt.
Haal de hamburgers uit de pan en wikkel ze in een stukje aluminiumfolie zodat ze warm blijven.
Serveer ze met een broodje, met rauwe gesnipperde ui en tomatenketchup en/of mosterd (of een ander sausje naar keuze) en wat sla, tomaat en eventueel een plakje kaas.
(Eigenlijk zijn ze zo prima van smaak dat je er niet te veel poespas omheen hoeft te maken).
Of eet ze bij een stamppot begeleidt door bruin gebakken uienringen.
Vleesgerecht
Tijd ca. 15 minuten
Bron: diverse kookboeken Tip
Het werkt makkelijker wanneer je je handen nat maakt voor je de hamburgers vormt. Goed samendrukken, anders vallen ze uit elkaar. Weetje
De hamburger zoals wij die nu kennen komt uit de Duitse stad Hamburg. Duitse emigranten introduceerden het gerecht in Amerika en daar is de “moderne” hamburger ontstaan. De “echte” hamburger wordt gemaakt van 1 deel entrecote en 2 delen biefstuk die grof gemalen worden en waar naar wens uitjes, zout en peper aan toegevoegd wordt. Tegenwoordig wordt ook runder-, kippen- of paardengehakt gebruikt. En gelukkig zijn er ook heel smakelijke vegetarische varianten. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.