In 2023 veel ambities behaald. Nu voorsorteren op financiële uitdagingen in de toekomst

Voor de aankomende jaren staat gemeente Nieuwegein voor een grote financiële uitdaging en worden er maatregelen genomen om de financiën op orde te houden. In 2023 heeft Nieuwegein ruim 75% van de gestelde ambities behaald. Dat jaar is met een positief financieel resultaat afgesloten. Dit concludeert het college in de jaarrekening 2023 en de kadernota 2025. Deze worden beiden op 11 juli besproken in de gemeenteraad.

Financiële uitdaging
De financiële uitdaging waar Nieuwegein voor staat is groter dan eerder gedacht. Waar ze eerst uitging van een te kort vanaf 2026 blijkt dat ze vanaf 2025 al onvoldoende geld heeft om alle gestelde doelen waar te maken. Dat komt grotendeels omdat het Rijk minder geld aan gemeenten geeft. Maar ook omdat het duurder is geworden om de stad op orde te houden. En dat in een tijd waarin de uitdagingen waar gemeenten voor staan alleen maar groter worden.

De gemeente is bezig met een traject waarin ze samen met de partners onderzoekt hoe ze vanaf 2026 met minder geld toch zo goed mogelijk voor de stad kan zorgen. Dit traject is in 2025 klaar. Wethouder Financiën Ellie Eggengoor: “Het gaat over de lange termijn én over belangrijke keuzes rondom wonen, zorg, mobiliteit en groen. Keuzes die zorgvuldig genomen moeten worden en daardoor tijd vragen.”

Voor 2025 werkt Nieuwegein aan voorstellen om kosten te besparen en inkomsten te verhogen. Deze voorstellen krijgen een plek in de begroting voor 2025, die in november met de gemeenteraad wordt besproken.

Terugblik op 2023
Uit de jaarrekening van 2023 blijkt dat Nieuwegein 75% van haar gestelde doelen gerealiseerd had. En dat in een turbulent jaar waarin veel gebeurtenissen het werk van de organisatie en bestuur raakten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de voortdurende oorlogen aan de grenzen van Europa, de stijgende prijzen en de val van het kabinet.

Over de jaarrekening en kadernota
De jaarrekening beschrijft wat de gemeente het afgelopen jaar heeft gedaan en bereikt. En hoeveel dat heeft gekost. In de kadernota staat hoe de gemeente Nieuwegein er op dit moment financieel voor staat. Ook beschrijft het de plannen voor de komende jaren en hoe die betaald gaan worden. De gemeenteraad bespreekt op 11 juli vanaf 14:00 uur de kadernota en de jaarrekening die dit jaar zijn gemaakt. Daarvoor is er een Avond voor de Stad op 27 juni.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren