Nu vanaf 2026 zo’n beetje iedereen aan de warmtepomp moet, worden studenten op de Tech Campus in Nieuwegein in rap tempo klaargestoomd voor die duurzame toekomst. Weg gaan de cv-ketels, maar voorlopig is er nog wel een groot tekort aan mensen die veel weten over de pompen. En dus moeten de studenten van ROC Midden Nederland hard aan de bak.
“We kijken of je huis geschikt is voor een warmtepomp, waar die dan moet komen en hoe”, vertelt Mathijs, terwijl hij naar een technische tekening op een laptop wijst. Samen met vier medestudenten is hij bezig met de verduurzaming van een twee-onder-een-kapwoning. Op school leren ze de theorie; bij een bedrijf mogen ze al voor het echie aan de slag.
Deze jongens leren op de Nieuwegeinse Tech Campus over de warmtepomp
Studenten als Mathijs zijn zeer gewild op de arbeidsmarkt. Hij zit nog niet eens in zijn laatste studiejaar en krijgt nu al aanbieding na aanbieding op LinkedIn. Tegelijkertijd bellen bedrijven hun school op: hebben jullie nog goede stagiairs of kunnen jullie ons personeel omscholen? Nu de warmtepomp de standaard gaat worden, verwacht het ROC nog meer aanvragen.
De school staat dan ook in de startblokken om het curriculum om te gooien. “Opnieuw”, aldus opleidingsmanager René van Mourik. “Eerst wilde iedereen opeens zonnepanelen; nu gaan we allemaal aan de warmtepomp.” Het ROC gaat zo snel mogelijk met bedrijven in gesprek om te kijken aan welke kennis en vaardigheden op het gebied van de warmtepomp behoefte is.
Het vakkenpakket wordt dan verder uitgebreid en er komt – net als voor de plaatsing van zonnepanelen – een om- en bijscholingscursus voor vaklieden. “Het is continu schakelen”, aldus Van Mourik. Docent duurzame energie Jan Willem Berns vult aan: “Duurzaamheid is ook hier een belangrijk item. Een huis moet met de tijd mee; wij als opleiding dus ook.”
Docent duurzame energie Jan Willem Berns: ‘We moeten met de tijd mee’
Personeelstekort in techniek
Wel voorziet ook hij overigens problemen als het gaat om personeel. In de techniek is al een groot tekort aan vaklieden; dat wordt volgens Berns alleen maar groter met de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. “De vraag naar goed opgeleide mensen neemt steeds toe. Dat betekent wel: nog meer uitdaging én werk voor onze studenten.”
De groep studenten zit inmiddels verdiept in de tekeningen. Er wordt overleg gevoerd over het eventueel verplaatsen van buizen in het ‘projecthuis’, zodat het “geen zooitje wordt”. De technische termen vliegen over tafel. Of deze jongens straks écht van de warmtepomptechniek hun vak maken, weten ze nog niet zeker. Ze kunnen overal terecht, concluderen ze. “Ja, iedereen staat om ons te springen.”
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt via een buizenstelsel warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Hij wordt gebruikt om huizen en andere gebouwen te verwarmen en zorgt voor warm water. Er zijn volledig elektrische warmtepompen en hybride warmtepompen. Bij die laatste vorm kan een cv-ketel op koude dagen eventueel bijspringen.
Vanaf 2026 wordt de regel: is de cv-ketel aan vervanging toe? Dan moet er een warmtepomp of ander duurzaam alternatief voor in de plaats komen. Een alternatief is bijvoorbeeld aansluiting op het warmtenet. “De urgentie van verduurzaming is groot en het tempo moet omhoog”, aldus minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting.
Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht