Een groep van twintig professionals en betrokken inwoners uit Nieuwegein bezochten afgelopen week het kolossale betonnen rijksmonument aan de Vuilcopsekanaaldijk langs het Amsterdams Rijnkanaal. Zij gingen vol energie aan de slag met een antwoord op de vraag hoe het verhaal van de Plofsluis meer zichtbaar gemaakt kan worden.
Ideeën
De deelnemers kregen een uniek kijkje in één van de sluisbakken van het monument. Vervolgens begeleidden docenten en studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) de deelnemers in creatieve workshops. De creativiteit kreeg de ruimte om verhalen te maken over de bijzondere historische plek. Dit leidde tot diverse ideeën, zoals:
• onderzoek welke ruimtes of plekken rond het monument mogelijk geschikt zijn om te laten zien dat dit een wereldwijd uniek object is. Dat kan door informatiepanelen en het tonen van animatie over het ontwerp, de constructie en de werking van de Plofsluis.
• maak de Plofsluis onderdeel van een (rond)vaarroute, zodat het object van verschillende kanten zichtbaar wordt.
• benut het groen om de Plofsluis voor de beleving en haal bosschages weg, zodat het monument beter zichtbaar wordt.
• maak een uitzichtpunt, zodat de verbinding met omliggende werken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie sterker wordt.
Top 3
Op 14 november vindt de derde en laatste creatieve sessie plaats, waarbij de top drie van haalbare concepten voor de Plofsluis bepaald worden. Eind januari 2019 bepalen eigenaar Rijkswaterstaat, de provincie Utrecht en de gemeente Nieuwegein of en zo ja hoe deze sluis en de relatie met de Nieuwe Hollandse Waterlinie zichtbaar gemaakt worden voor een breed publiek.