Voorjaar 2021 is het zover: Hysolar opent als eerste in de regio Utrecht een publiek tankstation voor groene waterstof. Het tankstation is gelegen op de locatie van Jos Scholman Aannemersbedrijf in Nieuwegein. Zowel personenauto’s als vrachtverkeer en bussen kunnen hier groene waterstof tanken. De opening van het Hysolar waterstoftankstation in Nieuwegein is een belangrijke stap op weg naar mobiliteit zonder emissies van CO2 en gebonden stikstof.
Waterstoftankstation voor zwaar en licht vervoer
Groene waterstof wordt in het rijksbeleid een grote rol toegedicht in het kader van de energietransitie. Als het gaat om mobiliteit draait het vooral om het zware werk: denk maar aan vrachtvervoer, bustransport, kranen, tractoren en scheepvaart. Ook personenauto’s en – binnenkort – bestelbussen op waterstof zijn in de markt. Het tankstation wordt voorzien van 2 tankzuilen (dispensers). Beide tankzuilen hebben een aansluiting op 350 bar (zware transportmiddelen waaronder bussen) en 700 bar (personenauto’s en bedrijfsauto’s).
“Voor de verdere verduurzaming van onze bedrijfsvoering hebben we voor groene waterstof gekozen, en daarvoor hebben we het tankstation hard nodig”, aldus Robert Scholman, een van de directeuren van Jos Scholman Aannemersbedrijf, en medeaandeelhouder van Hysolar. “Inmiddels hebben we een viertal waterstoftractoren in bedrijf, en samen met onze partners van Allied Waters en KWR meer dan vijftien personenauto’s, en dat is nog maar het begin. Met het nieuwe tankstation zijn wij in staat om straks maar liefst 250.000 kg waterstof per jaar te leveren”.
De groene waterstof wordt in het eerste jaar extern aangevoerd, totdat de lokale productie start gebruik makend van de groene stroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen op het nabij gelegen terrein van WRK/Waternet. “Dat maakt het compleet: lokale productie en inzet van groene waterstof,” Jos Boere, directeur van Allied Waters en medeaandeelhouder van Hysolar. “Dit concept dat we hebben ontwikkeld in een consortium samen met KWR is ook op veel andere plekken binnen en buiten Nederland toepasbaar. De ervaringen in Nieuwegein komen goed van pas om anderen van advies te dienen.”
De regio Utrecht naar een landelijke voortrekkersrol
De regio is hard op weg om landelijk koploper te worden op het gebied mobiliteit met groene waterstof. En dat is geen toevalligheid. De Provincie Utrecht heeft namelijk het initiatief genomen om een convenant af te sluiten, waarin de Provincie zelf, gemeenten, bedrijfsleven en andere betrokkenen zich inspannen om vaart te zetten achter groene waterstof voor mobiliteit. Zo zijn er ook op andere locaties in de regio al plannen om in de komende jaren waterstoftankstations te realiseren. Gedeputeerde Arne Schaddelee zegt hierover: “Samen met mijn collega gedeputeerde Huib van Essen zijn we ambassadeur van het waterstofconvenant. We werken graag mee aan de vergroening van de mobiliteitssector, en zijn in dat licht ook erg blij met bedrijven die hierin het voortouw nemen”. Verder draagt de rijksoverheid zijn steentje bij: het tankstation van Hysolar is mede gefinancierd door een subsidie vanuit het landelijke DKTI-programma.