Heb je veel last van je maag? Dat overkomt iedereen wel eens. Er wordt zelfs beweerd dat één op de vijf Nederlanders last van zijn maag heeft. Wat ontzettend veel mensen! In dit artikel lees je daarom hoe je het moet behandelen. Ook vind je hier tips om brandend maagzuur voor een lange tijd te voorkomen en vind je hier informatie als het echt pijnlijk gaat worden.
Hoe ontstaat brandend maagzuur?
De meest voorkomende oorzaak van brandende maagzuur is de slechte sluiting van het sluitspier tussen je slokdarm en je maag. Dit komt door een verhoogde druk op je maag, bijvoorbeeld bij het nemen van een zware maaltijd, roken, zwangerschap en overgewicht. Al op leeftijd? Ook kan ouderdom een rol spelen. Als je last van je maag hebt kan je eigenlijk alles eten en drinken. Onderzoekers zijn er namelijk nog niet over uit wat je precies moet vermijden. Er is nog geen bewijs gevonden, maar roken, alcohol, frisdrank met prik en scherpe voeding met kruiden worden in verband gebracht met maagzuur.
Verder kan een breuk in je middenrif de oorzaak zijn. Een middenrif is een gespierde plaat tussen je borst- en buikholte. Bij een breuk is de opening van het middenrif te groot. Hierdoor komt een klein deel van je maag in de borstholte. Je sluitspier gaat niet goed meer werken en gaat open staan.
Hoe kan je brandend maagzuur voorkomen?
Door aan de onderstaande voedingsadviezen te houden krijg jij minder last van je maag. Heb je ondanks de tips nog steeds last van brandend maagzuur? Dan raden we aan om naar een huisarts in Nieuwegein te gaan. Hierbij de tips:
- Eet volgens de Schijf van Vijf. Door gezond te eten en voldoende vezels binnen te krijgen kan je een verstopping in je darmen voorkomen. Bij een verstopping heb je een verhoging van je bloeddruk en neemt de druk in je buikholte toe, waardoor de kans op brandend maagzuur groter wordt.
- Raak enkele kilo’s kwijt. Om de druk in je buikholte te verminderen is het raadzaam om al enkele kilo’s kwijt te raken.
- Pas je eetpatroon wat aan. Heb je last van je maag? Zware maaltijden en maaltijden met veel vet blijven langer in je maag hangen. Dit verergert de pijn.
- Ga niet direct liggen. Als je gaat liggen gaat de inhoud makkelijk terug richting je slokdarm. Laat je lichaam rustig het voedsel verwerken!
Langer dan een week last van brandend maagzuur?
In eerste instantie kan je maagzuurremmers of -binders gebruiken. Een maagzuurremmer vermindert de aanmaak van maagzuur. Heb je langdurig last? Er zijn veel varianten maagzuurremmers, zoals patoprazol en omeprazol. Ook kan je kiezen voor een maagzuurbinder. Dit middel neutraliseert de aanmaak van zuur in je maag. Je merkt een minder brandend gevoel. Een voorbeeld is algeldraat.
Meestal gaan maagklachten snel over. Na twee tot vier weken is het raadzaam om een afspraak te maken bij een huisarts in Nieuwegein. Er zijn tientallen huisartsen in Nieuwegein, waaronder een aan de Mondriaanlaan in Jutphaas. Zo moet het wel goedkomen! Veel succes toegewenst!