Huizenprijzen knallen omhoog, aanbod droogt op

De huizenmarkt in Nederland zit helemaal op slot. Er is heel veel vraag naar koopwoningen, maar aanbod is er nauwelijks. Het gevolg: de huizenprijzen in Nederland knallen omhoog.

Uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) blijkt dat de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning in januari is uitgekomen op 387.000 euro. Dat is gemiddeld 21,1 procent hoger dan in 2021. Het CBS publiceert deze cijfers sinds 1995 en de huizenprijzen zijn sindsdien nog nooit zo hard gestegen.

91 procent hoger dan na kredietcrisis
Voor iedereen die nieuw is op de woningmarkt, lijkt het wel alsof huizenprijzen alleen maar kunnen stijgen. Toch zijn er in het verleden regelmatig perioden geweest van (soms forse) prijsdalingen. Zo was de vraag naar woningen in de periode na de kredietcrisis veel kleiner dan het aanbod. In de periode tussen 2010 en 2013 zagen we dan ook dat de huizenprijzen ook omlaag kunnen gaan. In juni 2013 bereikten de huizenprijzen destijds een dieptepunt. Mocht je in die maand een huis gekocht hebben, dan was dat een gouden moment. Want sindsdien zijn de huizenprijzen in Nederland gemiddeld met ongeveer 91 procent gestegen.

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard?
Er zijn verschillende redenen aan te geven waarom de huizenprijzen de laatste jaren zo hard stijgen. De 2 redenen die het meest genoemd worden, zijn de extreem lage hypotheekrente en het feit dat het aanbod van koopwoningen al geruime tijd veel kleiner is dan de vraag.

Hypotheekrente
De hypotheekrente is al jaren historische gezien extreem laag. Een paar maanden geleden stonden de hypotheekrentes nog op het laagste niveau ooit! De laatste weken zien we de rentes weliswaar wat stijgen, maar de rentes staan momenteel nog steeds bijna 4 procent lager dan een jaar of 10 geleden. En voor veel babyboomers waren dat al lage rentes… Zo’n 30 jaar geleden stonden de hypotheekrentes een tijdlang dik boven de 10 procent!

De hypotheekrentes vormen een belangrijk onderdeel van de maandlasten van een hypotheek. De lage rente zorgt er dan ook voor dat de maandlasten verhoudingsgewijs laag blijven en koopwoningen relatief goed betaalbaar.

De hypotheekrente is ook van belang bij het berekenen van de maximale hypotheek die een bank wil verstrekken.

De lage rente zorgt er dus voor dat de maandlasten relatief goed betaalbaar zijn en je veel kunt lenen bij de bank. Geen wonder dat de huizenprijzen dus stijgen…

Aanbod koopwoningen klein
Net als op iedere markt, wordt de prijs op de woningmarkt bepaald door vraag en aanbod. En vraag en aanbod zijn op de woningmarkt allesbehalve in evenwicht. Vooral bij gewilde woningen is het de laatste jaren heel normaal dat er 50 potentiële kopers zijn. Dit leidt vaak tot verkoopprijzen die ver boven de vraagprijs liggen.

De recente cijfers van het CBS tonen verder aan dat het aanbod van koopwoningen verder afneemt. Het aantal transacties lag in januari 2022 liefst 43% lager dan een jaar eerder. Dit valt niet los te zien van het beperkte aantal woningen dat in de verkoop komt.

De verwachting is dat de vraag naar koopwoningen voorlopig veel groter zal blijven dan het aanbod.

Hoe zit het in Nieuwegein?
Het CBS heeft vandaag ook prijzen per regio en gemeente bekendgemaakt. Uit deze cijfers blijkt dat Nieuwegein een redelijk gemiddelde gemeente is. De gemiddelde huizenprijs in Nieuwegein kwam in januari uit op 362.749 euro. Dat is 21,7% hoger dan in 2021.

De gemiddelde huizenprijs in Nieuwegein ligt dus iets onder het landelijk gemiddelde terwijl de stijging ten opzichte van vorig jaar net iets groter was.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren