In de landelijke Happy Buildings Index (HBI) heeft ‘Huis de Wiers’ een mooie positie weten te bemachtigen. Het oorspronkelijke ‘Huis de Wiers’ is omstreeks 1654 gebouwd en stond bekend als ‘Noordelijke wachter van Vreeswijk’. Het was een herkenningspunt, het baken van Vreeswijk, het huidige Nieuwegein. Thans zit er een restaurant in en kantoren. Architect Jaco de Visser, die het pand modern heeft herbouwd, woont op de bovenverdieping.
Het souterrain met kruisgewelven, de fundamenten van het huis, ommuring en stallen vormden als enige overblijfselen de herinnering aan de karakteristieke buitenplaats ‘Huis de Wiers’ een tweebeukig buiten dat is gebouwd in 1654 door Mr. Willem Ploos van Amstel en in 2006 herbouwd door architect Jaco de Visser. Deze overblijfselen vormden de aanjager voor een multifunctionele herbestemming.
Per toeval stuitte de architect Jaco de Visser op de historische fundamenten van het verdwenen ‘Huis De Wiers’ in Vreeswijk. Hij greep zijn kans en bouwde op die fundamenten een moderne interpretatie van de oude woning die nauwkeurig de contouren van het historisch huis volgt. Daarmee heeft hij geprobeerd weer iets van de oude allure van de verdwenen buitenplaats terug te brengen. De historische kelder wordt inmiddels gebruikt als restaurant, op de eerste twee verdieping zijn bedrijven gevestigd en helemaal bovenin woont Jaco de Visser met zijn gezin.
Een herinnering is als het ware visueel gemaakt. Het staat nu op een mooie achtste plek in de jaarlijkse lijst van bijzondere gebouwen in Nederland die het meest energiezuinig zijn.
De HBI is een initiatief van Stichting Happy Building Index en wordt ondersteund door de coalitie Gezonde Gebouwen.De Happy Building Index is een etalage van écht duurzame gebouwen.Dit zijn gebouwen waar gebruikers graag in willen vertoeven, die mensen met elkaar in contact brengen en die gebruikers inspireren om het beste uit hun zelf te halen. Kortom, gebouwen die gebruikers gelukkig maken. Dit gevoel van geluk wordt vergroot door gebouwaspecten zoals een goed binnenklimaat, daglichttoetreding en horeca- en groenvoorzieningen in en om de gebouwen. En de wetenschap dat het gebouw het milieu zo weinig mogelijk belast.