Donderdagmiddag 15 september jl. moest de brandweer van Nieuwegein naar een brand aan de Galecopperlaan. Enkele hooibalen zouden in brand staan en er zou veel rookontwikkeling zijn. Aangekomen op de plaats van bestemming stonden inderdaad enkele hooibalen in de brand. Hooibroei was de oorzaak van de brand.
Hooi kan bij hooibroei door spontaan verlopende fermentatieprocessen in brand raken, fermentatie vindt plaats onder invloed van micro-organismen wanneer het hooi vochtig is. Micro-organismen “eten” van het hooi, ze vormen grote levensgemeenschappen die tezamen de temperatuur van het hooi doen stijgen tot soms boven de 100°C, het hooi broeit dan. De warmte die wordt gegenereerd kan in het natte hooi nergens naartoe en verhit dus het hooi zelf. Door deze verhitting neemt de activiteit van micro-organismen nog sneller toe, zodat het proces zichzelf in stand houdt en versterkt. Dit wordt verraden door een typerende karamel-achtige geur. Als het hooi een temperatuur van 55°C bereikt volgt er een chemische reactie waarbij brandbare gassen vrijkomen. De biologische activiteit neemt door de toegenomen temperatuur sterk af. Uiteindelijk bereikt de reactiehitte de buitenkant van de hooiopslag. Dit hooi is meestal droger en staat bovendien in contact met de lucht. Wanneer de temperatuur van de buitenste hooilagen voldoende is opgelopen zal de hooiberg spontaan vlam vatten.
De brandweer van Nieuwegein heeft de brand snel kunnen blussen. Onze fotografe Laura van Putten maakte enkele foto’s. De brand was uiteindelijk snel geblust.