Bijeenkomst Holocaustmonument Levenslicht in het Stadshuis

Om stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit de gemeente Nieuwegein is tot en met 2 februari aanstaande een tijdelijk Holocaustmonument Levenslicht te zien in het Stadshuis in de binnenstad van Nieuwegein. Op 27 januari 2020 was het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.

Over heel de wereld wordt hierbij stilgestaan. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen, waaronder Nieuwegein. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Lichtgevende herdenkingsstenen
Voor deze speciale herdenking heeft kunstenaar Daan Roosegaarde het monument Levenslicht ontworpen. In zowel de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde heeft deze traditie als inspiratie gebruikt. Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt.

Programma ceremonie
Na de officiële, landelijke onthulling worden de stenen over het land verspreid naar gemeenten waar mensen zijn weggevoerd naar de vernietigingskampen, zo ook naar Nieuwegein. Het 4 en 5 Mei Comité Nieuwegein en de gemeente Nieuwegein organiseren op woensdag 29 januari aanstaande een speciale bijeenkomst rond het Lichtmonument in het Atrium van het Stadshuis. Deze bijeenkomst begint om 16.30 uur en duurt tot 17.30 uur. Iedereen is van harte welkom.

Daan Roosegaarde

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk