Hollandse couscous met pittige (vega)gehaktbaletjes

Het Noord-Afrikaanse gerecht Couscous wordt traditioneel gemaakt met onder andere kikkererwten en schapenvlees. In deze Hollandse variëteit gaan doperwtjes en vegetarische gehaktballetjes, de vleeseters onder ons kunnen de vega-balletjes vervangen door balletjes van rundergehakt. Hoe je het ook bereidt, het blijft een erg smakelijke gerecht. Voor 4 personen:
2 bakjes vegetarische balletjes
(of 300 g rundergehakt, ei, paneermeel, zout, peper)
2 grote tenen knoflook
½ theelepel chilipoeder
olijfolie
scheutje sherry
300 g couscous
500 ml kokend water
2 uien
1 grote winterwortel
1 bakje champignons (250 gr)
1 potje doperwten (350 g)
150 g roomkaas met knoflook
2 eetlepels olijfolie Extra: braad- of hapjespan, aluminiumfolie, koekenpan Voor de rundergehaktballetjes het gehakt mengen met ei en zoveel paneermeel dat het gehakt nog wat smeuïg blijft.
Op smaak maken met zout en peper en balletjes draaien ter grootte van een walnoot.Doe de (vega)gehaktballetjes in een schaal.
Pel de knoflook en pers deze uit boven de balletjes.
Voeg chilipoeder, zonnebloemolie en sherry toe en schud de balletjes door deze marinade.
Laat dit 15 tot 30 minuten staan (af en toe omschudden of omscheppen). Doe de couscous in een ruime schaal en schenk er het kokende water over. Laat de couscous wellen (in ieder geval 6 minuten, of tot gebruik). Pel en snipper de uien.
Veeg de champignons schoon en snij ze in plakjes.
Schil de winterwortel, snij hem in de lengte doormidden en dan in plakjes..
Schenk de olie van de marinade af in een braadpan of hapjespan en verhit deze (eventueel nog wat olie toevoegen).
Doe de (vega)gehaktballetjes bij de olie in de pan, ook de restjes knoflook en marinade, en bak de balletjes rondom bruin op een niet te hoog vuur.
Schep de balletjes uit de pan en hou ze in een schaaltje onder aluminiumfolie warm.
In de achtergebleven olie de ui en de wortel ca. 3 minuten fruiten.
De champignons toevoegen en ca. 2 minuten meebakken.
De doperwtjes afgieten (het vocht opvangen) en met de roomkaas door de groenten scheppen.
Het vocht van de doperwten aanvullen met wat water tot 100 ml en bij de groenten gieten.
Schep alles goed door elkaar en laat op een zacht pitje sudderen tot de wortel gaar is.
De gewelde couscous mengen met 1 eetlepel olijfolie.
In een ruime koekenpan de andere eetlepel olijfolie verwarmen.
Voeg de couscous toe en warm deze, al omscheppend, goed door.
Breng op smaak met zout en peper.
Doe de couscous in een schaal, schep de groenten erop en leg de balletjes op de groenten.
Serveer zo warm mogelijk en leg er wat stukjes komkommer en tomaat bij. (Vegetarisch) hoofdgerecht
Bereidingstijd ca. 25 minuten (bij vleesballetjes komt nog de tijd om de balletjes te maken). Tip
Voor alle ingrediënten kun je de Biologische versie nemen. De doperwten kunnen vervangen worden door 350 g diepvriesdoperwten of een restje doppertjes. Een restje sperziebonen kan er ook in verwerkt worden. Weetje
Couscous is een korrelige griesmeel, gemaakt van durumtarwe. Zowel deze graankorreltjes worden Couscous genoemd als het kant en klare gerecht. Couscous is voor de Noordafrikanen het nationale gerecht, zoals dat bij ons de aardappelen zijn. Het heeft een belangrijke culturele betekenis. In de westerse keuken is het gerecht met name vanaf de jaren negentig populair geworden. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton.
Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk