Het Openbaar Ministerie heeft vandaag zestien en veertien jaar cel geëist tegen twee verdachten van medeplichtigheid aan de moord op de toen 59-jarige Ronald Bakker. De strafzaak tegen de twee is vandaag gestart in de extra beveiligde rechtbank in Osdorp (Amsterdam). Begin december 2019 heeft het Openbaar Ministerie het onderzoek naar de twee verdachten afgerond.
Ronald Bakker werd op 9 september 2015 in zijn auto doodgeschoten voor zijn woning in Huizen. De moord zou een wraakactie zijn van de groep rond de voorvluchtige crimineel Ridouan Taghi uit Vianen. De 30-jarige Nieuwegeiner Mourad B. en de 31-jarige Ali M. uit Tiel zouden hebben meegewerkt aan de voorbereiding van de liquidatie.
De verdachten zijn al eerder veroordeeld in de zaak ’26Koper’, de strafzaak rond de Utrechtse liquidatiebende. Het OM noemde die groep destijds een ‘uitzendbureau voor moorden op bestelling’.
De criminele organisatie van Ridouan Taghi wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op de spyshopmedewerker. Bakker zou met de politie hebben gepraat over volgapparatuur voor de bende van de tot voor kort meest gezochte crimineel van Nederland. Hierdoor zou een wapenopslagplaats in Nieuwegein zijn ontdekt en kreeg de politie belangrijke informatie over betrokkenheid bij huurmoorden in handen. In de opslagruimte in Nieuwegein lagen 60 pistolen en revolvers, 9 handgranaten, 36 automatische wapens en veel munitie.
Ridouan Taghi uit Vianen wilde in 2015 al een aanval uitvoeren met een antitankwapen op de spyshop in Nieuwegein met daarin enkele medewerkers. Deze aanslag met het antitankwapen werd uiteindelijk nooit uitgevoerd
Mourad B. (30) en Ali M. (31) zouden Bakker vlak voor zijn dood in de gaten hebben gehouden als spotters. Op die manier zouden ze zijn moord in september 2015 hebben voorbereid. Als het aan het OM ligt gaat de Nieuwegeiner Mourad B. daarvoor zestien jaar de cel in, Ali M. uit Tiel moet veertien jaar zitten.
Spotten voor de deur van de Spyshop
Mourad B. is herkend op videobeelden terwijl hij staat te vissen en met zijn telefoon bezig is voor de deur van de spyshop. Volgens het OM gaf hij continu berichten door over het doen en laten van het slachtoffer. Ook zijn auto, een witte Citroën C4 wordt zowel bij de winkel als bij de woning van Bakker in Huizen gezien. Ook nog op de dag van de moord.
Via een versleutelde PGP-telefoon kreeg B. instructies. Zo moest hij het doelwit tot vlak bij zijn huis volgen. De officier somde een lange reeks berichten op die B. verstuurde aan zijn opdrachtgever. Na de moord keek hij online of het goede doelwit was omgebracht, dat bewijst volgens het OM “dubbel opzet.”
Het proces duurt nog voort.