Ben je eigen baas en word je ziek of raak je betrokken bij een ongeval? Dan kun je mogelijk langere tijd niet werken. Dit is bijzonder vervelend, zeker wanneer je als zzp’er werkt. Er komt namelijk geen geld binnen als je niet werkt. Jouw vaste lasten lopen echter wel gewoon door, waardoor er op den duur problemen kunnen ontstaan. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) beperk je dit risico. Als je momenteel nog niet verzekerd bent voor arbeidsongeschiktheid, wil je misschien eerst weten hoe deze verzekering werkt. Daarom zetten wij hier de belangrijkste zaken met betrekking tot een AOV op een rijtje.
Wanneer heb ik recht op een uitkering?
Gezien de naam verbaast het je waarschijnlijk niet dat je met en arbeidsongeschiktheidsverzekering recht hebt op een uitkering als je arbeidsongeschikt bent. Maar wanneer ben je arbeidsongeschikt? Dit is bijvoorbeeld het geval als je ziek bent. Verwacht alleen niet dat een verzekeraar je geld uitkeert als je een paar dagen ziek bent door een griepje, want dat is niet het geval. Je krijgt namelijk pas een uitkering als je door langdurige ziekte niet kunt werken. Kun je als gevolg van een ongeval of burn-out langere tijd niet werken? Ook dan keert een verzekeraar je geld uit als je een AOV hebt.
Hoeveel geld keert een verzekeraar per maand uit?
Twijfel je nog over een AOV afsluiten? Dan wil je waarschijnlijk ook weten hoeveel je iedere maand uitgekeerd krijgt als je arbeidsongeschikt bent. We zouden je hier graag een antwoord op geven, maar dit is helaas niet mogelijk. De hoogte van een AOV uitkering hangt namelijk af van een aantal factoren, waaronder het verzekerde bedrag en de mate van arbeidsongeschiktheid. Heb je bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een verzekerd bedrag van 3000 euro per maand gekozen en ben je voor vijftig procent arbeidsongeschikt? Dan heb je iedere maand recht op de helft van het verzekerde bedrag. Je verzekeraar maakt je dan 1500 euro over.
Wachttijd speelt een belangrijke rol
Als je arbeidsongeschikt bent en een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten, denk je misschien dat je direct een uitkering ontvangt. Helaas is dit niet het geval, want verzekeraars werken namelijk met een wachttijd. Net als het verzekerde bedrag kies je bij het afsluiten van een AOV ook zelf wat de wachttijd is. Kies je voor een wachttijd van zes maanden? Dan heb je in het eerste halfjaar geen recht op een uitkering. Vanaf de zevende maand keert een verzekeraar je dan pas geld uit. De minimale wachttijd is vaak één maand en de maximale wachttijd bedraagt bij de veel verzekeraars zelfs twee jaar. Kies nooit lukraak een wachttijd, maar schat voor jezelf in hoelang je het zonder inkomen kunt stellen als je arbeidsongeschikt raakt.
Wie bepaalt of ik arbeidsongeschikt bent?
Om te voorkomen dat je misbruik maakt van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, bepaal je niet zelf of je arbeidsongeschikt bent. Je verzekeraar stelt dit namelijk vast. Zij beoordelen in hoeverre je je jouw werk niet meer uit kunt voeren door ziekte of een ongeval. Dit is bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering in loondienst niet anders, want ook dan stelt een verzekeraar vast óf en in hoeverre er sprake is van arbeidsongeschiktheid. Wanneer je het niet eens bent met het oordeel van je verzekeraar, heb je recht op een herbeoordeling.