Volgens het AD heeft de oppositie te hard geschreeuwd en dat breekt ze nu op. Immers ze mogen niet mee doen in de coalities die Nieuwegein en een aantal buurtgemeentes gaan regeren. Universitair hoofddocent Boogers van de universiteit van Tilburg is gespecialiseerd in gemeenteraadsverkiezingen. Hij krijgt dus het woord. Luister en huiver!
Lokalo’s ondanks verkiezingswinst niet in bestuur, schrijft Ton Voermans in de Utrechtbijlage van het AD van afgelopen zaterdag. Nu dat is natuurlijk een waarheid! Het onderschrift in kleinere letters boeit ook. “hard tegengeluid breekt ze op.“ Dat zou dan van toepassing zijn Houten, Nieuwegein, Vianen en de Bilt. De heer Boogers van de universiteit van Tilburg schijnt een specialist te zijn als het om gemeenteraadsverkiezingen gaat. Hij geeft de volgende redenen aan waarom die oppositie dus niet mee mag doen.
• Ze hebben zich geprofileerd als club tegen het establishment.
• Ze hebben soms een harde niet-constructieve oppositie gevoerd.
• De draai om tot een compromis te komen is dan te moeilijk.
• Vaak zijn lokale partijen een afsplitsing van bestaande partijen en dan zit daar nog oud zeer.
• Er kleeft een beeld van brokkenpiloot aan ze.
Het AD vult dat dan in met voorbeelden uit Houten en Nieuwegein. In Houten verknoeide de inwonerspartij de onderhandelingen. Kennelijk was er bij het CDA, waar een paar voormannen van de inwonerspartij vandaan komen, nog te veel frustratie. In Nieuwegein was Leefbaar Nieuwegein de grootste winnaar. Maar de fractievoorzitter, Jacqueline Verbeek stemde de afgelopen vier jaar tegen de meeste collegevoorstellen en er was ook nog haar vertrek als wethouder, zo’n goeie 7 jaar geleden, na slechts 6 maanden in functie te zijn geweest. Ze had er een potje van gemaakt.
Boeiend allemaal. De heer Boogers weet ongetwijfeld veel van gemeenteraadsverkiezingen. Maar wat ik mis is het vervolg van zijn verhaal. Immers het lijkt me interessant om te weten waarom die andere partijen weer aan elkaar vastklitten terwijl de afgelopen vier jaar toch behoorlijk inzicht heeft opgeleverd wat voor vreemde zaken hun partners allemaal uitdokterden. Los nog van het feit dat de kiezers duidelijk aangaven wel eens iets anders te willen. Om niet te spreken van alle bezuinigingen die er aan komen!
Nu ben ik geen hoofddocent in Tilburg maar loop wel een poosje mee in het politiek spel. Graag geef ik dus mijn visie waarom in Nieuwegein het establishment plus een getolereerd kleintje weer vier jaar bij elkaar blijven.
• Angst, het vreemde schrikt hen af. Die oppositie zou eens een deskundige persoon aanleveren en van alles willen veranderen.
• Vrees, een vreemde pottenkijker zou wel eens lijken in de kast en onvermogen kunnen ontdekken. Inderdaad dat kan niet anders. Wanneer je 4 of 8 jaar je best doet, gaat het natuurlijk hier en daar gegarandeerd fout. Openheid is dan een deugd. Maar ja het pluche……
• De nieuwe partner heeft vier jaar lang geen kwaad gedaan. Dat zal dus wel zo blijven.
• Nog een keer vier jaar om eindelijk toch te regelen wat we wilden, maar wat tot nog toe niet erg lukte. ( Dat lukt dan vaak weer niet, maar dat is een ander verhaal.)
• Wij hebben gewoon de pest aan die oppositie. Die denken dat ze het beter weten en begrijpen niets van al onze inspanningen uit het verleden.
U begrijpt dat wanneer de heer Boogers eens wat verder kijkt dan zijn hoofddocenten neusje lang is, hij ongetwijfeld deze en andere argumenten ook wel te berde zou kunnen brengen. Blijft de vraag waarom hij dat in het AD niet gedaan heeft. De krant vraagt wel om aan un.reageren@ad.nl aan te geven of u vindt dat lokale partijen een serieuzere kans verdienen.
Wanneer ik daaruit mag concluderen dat het AD ook vindt dat het allemaal niet echt serieus is gegaan, is er nog hoop voor de politiek. Want zonder de pers met goede informatie en een stevig tegengeluid, gaan er heel veel dingen niet goed in het pluche. Met tegengeluid en goede informatie is er gewoon meer druk op het pluche. En dan werken ze daar gewoon harder en beter.