HMS JO11-1 tegen JSV JO11-1: ‘Training in de praktijk terug zien is pure winst’

Jonge jongens worden getraind met de bedoeling ze op allerlei facetten te leren groeien. Dat kan zijn op samenspel, overzicht, werklust, verdedigend denken, pressie spelen, gedrag enzovoorts. De trainer van het eerste team van de jongens onder de 11 jaar van JSV, Jeffrey Zitter neemt veel van zijn opgeslagen kennis, als trainer van de voetbalacademie van FC Utrecht in de afgelopen seizoenen, mee naar de jongens van dit voetbalteam uit Nieuwegein. Het doel is natuurlijk beter worden, de wijze waarop is anders dan vroeger. Tegenwoordig is het zelf bedenken wat de oplossing is belangrijk, wat vond je als speler goed gaan, wat minder en waar kun je aan werken of het anders oplossen.

Deze zaterdag moesten de voetballers van JSV afreizen naar het mooie complex van HMS in Utrecht aan de grens met Maarssen. Jeffrey Zitter: ‘We hebben drie keepers, Téjay, Alexander en Noah, die elke week hun blokken spelen in een wedstrijd zodat ze kunnen blijven uitvogelen of ze keeper willen worden uiteindelijk en ze zich op twee vlakken ontwikkelen.’ Belangrijk in de opvatting van trainer Jeffrey is druk vooruit en dat betekent dat de keeper ook ver voor zijn doel moet leren spelen.

De wedstrijd was overduidelijk voor JSV vandaag. HMS was in het 1e kwart voetballend veel minder, JSV had heel veel balbezit maar kon dat niet echt overbrengen tot kansen. Door een eigen doelpunt van HMS kwamen we 0-1 voor en daarna was het op zich wachten op meer doelpunten van onze Nieuwegeinse ploeg. ‘Echter het mooie aan voetbal is, dat soms simpel spel zoals het direct naar voren knallen van de bal door HMS je als team iets leert. HMS trof namelijk in het 1e kwart 2x de paal en 1x de lat, hoe dan? Gewoon door vijf ballen hard naar voren te schieten, zelf verdedigend verkeerd om te staan en vervolgens spelers van de tegenstander alleen op de keeper af zien dribbelen. Wijze les en dus mazzel in het begin, echter een doelpunt was qua veldspel echt onverdiend geweest.’

JSV bracht in het 2de kwart eindelijk ook de kansen en twee doelpunten waarvan een wonderschone vanuit een hoge bal die werd verlengd over de keeper. Daarmee brak het verzet van HMS flink. Het 1e kwart hadden ze toch 5 schoten gehad, in de twee volgende kwarten samen kwamen ze nauwelijks in de buurt van de keepers. ‘Voetballend hebben we echt stappen gemaakt want het samenspel was een genot om naar te kijken, dat de trainingsvormen op het veld zichtbaar worden, dat de jongen gaan begrijpen dat samenspelen zoveel makkelijker gaat dan als een postbode de bal op de doellijn proberen te bezorgen. Met de rust was het 0-3 en had het zo maar 2-9 kunnen staan. De kansen benutten is nog een dingetje maar ja je kunt niet alles hebben.’

‘Bij HMS vertaalde de onmacht zich in harder spel en veel frustratie. Dat was in de 2de helft alleen maar meer te zien. Terwijl JSV uitliep naar 0-7 met mooie voorzetten, passen, goals, driehoekjes, een tweetjes van Koen, Jayden, Matei, mooie kopballen van Tiego, prachtige rushes van Peter, Lars en Koray, was HMS meer gefocust op soms de benen en met als dieptepunt een grove charge op Samy. Die kon daarna niet meer verder spelen. Vlak voor tijd wist HMS de eer te redden en werd het 1-7. Geweldig om groei te zien, geweldig ook dat dit vandaag ook op het mentale vlak goed zat. Wat hebben de jongens zich goed gedragen en ingehouden. Ook dat is een leermoment en dat kun je nou net wat minder goed op trainen.’

Op de foto (fotografie Jordi Jupijn) Koray Arslan in de wedstrijd tegen Kampong met volle concentratie.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren