Historische schepen veroveren Vreeswijk

In de haven van Vreeswijk liggen deze week tientallen historische schepen, sommige zijn meer dan honderd jaar oud. Eén van de opvarenden is Rolf van der Mark. Hij organiseerde de tour ter ere van het vijftigjarig bestaan van de Landelijke Vereniging tot Behoud van Historische Bedrijfsvaartuigen. Het is een onderdeel van de zogenoemde ErfgoedTour, een tocht van 1000 km die de schepen door heel Nederland afleggen. Zelf heeft Van der Mark een Tjalk, een oud zeilschip, van meer dan honderd jaar oud.

De historische schepen arriveerden zondag jl. via Jutphaas de haven in Vreeswijk. Daar nam Napoleon een vlootschouw af van de bijna 60 historiche schepen. Nieuwegein is een van de 15 etappeplaatsen, de enige in de provincie Utrecht. De keuze voor Nieuwegein en het voormalige schippersdorp Vreeswijk ligt voor de hand. Van oudsher lag Vreeswijk op het knooppunt van belangrijke vaarwegen. Er zijn maar weinig oude binnenvaartschepen die in haar werkzame bestaan Vreeswijk niet hebben aangedaan.

Grote Zomermarkt
Rond hun aanwezigheid worden leuke festiviteiten georganiseerd, zoals op dinsdag 23 juli een Grote Zomermarkt langse de Prins Hendriklaan met volop gezelligheid voor jong en oud. Ook het flaneren langs de afgemeerde schepen om die te bewonderen zal bijdragen aan een feestelijk gevoel.

Napoleon was zondagmiddag eerst in Musenum Warsenhoeck om de bezoekers blij te maken met een ‘déclaration’ (verklaring) over de Route Impériale Premier Classe No 2 die van Parijs via Vreeswijk en Jutphaas naar Amsterdam liep, en die op kosten van Vreeswijkers en Jutphanezen is bestraat.

Op bovenstaande video van onze videograaf Jos van Vogelpeol ziet u de historiche schepen aankomen in Jutphaas, vanwaar ze doorvaren naar de haven bij de Museumwerf in Vreeswijk. Op woensdag 24 juli vertrekken de schepen weer, dan gaat de tocht naar Rotterdam.

Michael Simonse filmde de aankomst in Vreeswijk. Zie de video hieronder.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren