In Museum Warsenhoeck werden op woensdag 16 juli 2014 tijdens een korte feestelijke bijeenkomst zeven eeuwenoude kostbare rouwborden uit de Rabo Kunstcollectie geschonken aan de Historische Kring Nieuwegein.
In het verleden werd bij het overlijden van adellijke prominenten hun naam, familiewapens, geboorte- en sterfdatum op zwarte maar overigens fraai versierde houten borden geschilderd. Deze zogenaamde rouwborden werden vervolgens ter nagedachtenis in hun parochiekerk gehangen. Van 1625 tot 1782 hingen deze rouwborden van familie De Malapert (van Jutphaas) en een aangetrouwde De Geer (van Oudegein), in de oude St. Nicolaaskerk van Jutphaas. Beide familienamen zijn van grote betekenis in de geschiedenis van Nieuwegein. Al in 1596 kocht de rijke koopman Nicolaas de Malapert het huis Plettenburg. Vanaf het midden van de 17e eeuw waren de ridderhofstad Rijnhuizen en de heerlijkheid Jutphaas (Over- en Nedereind) in bezit van de families De Geer en De Malapert. Na de sloop wegens bouwvalligheid van de oude St. Nicolaaskerk (1820) verdwenen de rouwborden lange tijd uit het zicht.
Enige tijd geleden werden bij een reorganisatie de zeven borden teruggevonden in de Rabo Kunstcollectie. Voorzitter Harry ten Hove van de Historische Kring Nieuwegein bedankte mevrouw Danielle Laudy, conservator behoud & beheer van Rabobank Nederland, voor haar inzet om deze objecten naar hun oorsprong terug te brengen. Hij sprak van cultuurhistorisch zeer interessante en belangrijke aanwinsten voor Museum Warsenhoeck. Over de rouwborden verschijnt een artikel in het oktober nummer van het tijdschrift “Cronyck de Geyn”. Voor de inwoners van Nieuwegein wordt een speciale expositie in Museum Warsenhoeck voorbereid.