Het Stadshuis Nieuwegein wordt ‘Vernieuwegeinst’

Nieuwegein maakt van de benedenverdieping van het Stadshuis het ‘kloppend hart van de stad.’ Het college wil dat na de verbouwing het atrium van het gebouw knusser is en een plek is waar inwoners graag komen. Ook wil het college met deze verbouwing het tekort op de exploitatie van het Stadshuis terugschroeven.

Wethouder Jan Kuiper: “Als je nu het gebouw binnenkomt zie je veel wit, grote ruimtes en ergens op een tafeltje staat ‘Niet eten en niet drinken hier'”. Dat is voor de inwoners van Nieuwegein niet heel uitnodigend, vindt de wethouder. Kuiper: “In die hele ruimte zijn er niet voldoende goede plekken om even af te spreken, of een krantje te lezen en dat moet veranderen.”

Al jaren wordt er gewerkt aan plannen om het atrium van het Stadshuis te verbouwen. Kuiper: “Het moet mooier, warmer en dichter bij de inwoners van Nieuwegein gebracht worden.” De bedoeling is dat de partners die nu in het gebouw zitten, hier ook blijven en dat er nieuwe partners zoals het Vrijwilligershuis en de GGD ook een plek krijgen in het Stadshuis. In het gebouw zitten bijvoorbeeld de bibliotheek, de WIL (Werk en Inkomen Lekstroom) Kuiper: “We willen kleine podia verspreid op de begane grond, eerste verdieping en tweede verdieping. Op die podia kunnen dan lezingen geprogrammeerd worden. En we willen bijvoorbeeld dat jongeren elke maand een eigen programmering daar verzorgen.”

Kosten
In mei 2018 heeft de raad ingestemd met het schetsontwerp voor het atrium, de eerste en tweede verdieping van het Stadshuis. Hiervoor is een krediet beschikbaar gesteld van ruim 2 miljoen euro voor installaties, en ruim 2,5 miljoen euro voor inrichting.

Nu blijkt dat bij de uitwerking van de plannen de kosten toch hoger uitvallen. De extra kosten ontstaan door de complexiteit en de beperkingen van het gebouw om aanpassingen te doen. Kuiper: “Het gebouw was bedoeld als een gebouw waarin alles mogelijk is. Maar uiteindelijk is het een gebouw geworden waarin alles vaststaat. Het is al lastig om een stopcontact in het gebouw te verplaatsen.”

Sinds 2018 zijn de bouwkosten enorm gestegen. Aan de andere kant is de rente nu een stuk lager. Wethouder Kuiper: “Je stopt er een hoop geld in, maar de lasten gaan ook omlaag. Het is net als verhuizen naar een veel duurder huis, maar met een lagere hypotheekrente.” Daarnaast is de verwachting dat de exploitatie opbrengsten na de verbouwing omhoog gaan omdat er meer partners in het gebouw komen.

25 november
De gemeenteraad neemt volgende maand een besluit over het voorstel. Als dat wordt aangenomen zal de gemeente bedrijven benaderen om een voorstel voor uitvoering van het plan te doen. De wethouder verwacht in de loop van volgend jaar te starten met de verbouwing.

One thought on “Het Stadshuis Nieuwegein wordt ‘Vernieuwegeinst’

  1. B. Bokking

    Als het maar geld kost!
    Stel je voor dat de gemeente geld overhoud!
    Dan zal men weer een extern bedrijf moeten inhuren om dat uitzoeken hoe dat kan!
    En dat bedrijf kost natuurlijk net zoveel als de gemeente heeft overgehouden!
    En zijn we weer drie jaar verder.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk