Het Openbaar Groen in de wijk Galecop

Dinsdagavond 7 maart hield Theo Kleijer een presentatie over het gemeentelijk groenbeheer tijdens de 1e themabijeenkomst van het Wijkoverleg Galecop. Een nieuw initiatief van het Wijkoverleg. Zo’n 25 bewoners toonden hun interesse in buurtplein De Galecopperboog. Theo Kleijer is als medewerker van de gemeente Nieuwegein verantwoordelijk voor het onderhoud van het openbaar groenbeheer. Hij vertelde geanimeerd over het aanbesteden van de diverse werkzaamheden, de werkwijze van de aannemers en de toezichthouders en de nieuwe ambities van de gemeente.

Aannemers en toezichthouders
De aannemers moeten ervoor zorgen dat het groen in de wijk Galecop het jaarrond op een bepaald kwaliteitsniveau is. Zij krijgen een contract voor twee jaar. De gemeente heeft twee toezichthouders voor heel Nieuwegein die het werk van de aannemers controleren. Als het niet voldoet aan de afspraken, dan wordt er gekort op de rekening. De toezichthouders behandelen ook alle meldingen die binnenkomen.

Werkzaamheden
Het snoeiwerk gebeurt doorgaans in het voorjaar en het najaar. Dit geldt ook voor het omvormen (vernieuwen) van plantvakken. Het inboeten (bijvullen van open plekken) gebeurt alleen in het najaar. Aanplant van nieuwe bomen is het beste in het najaar. In maart start een nieuwe aannemer in Galecop.

Nieuwe aanpak
De gemeente wil het onderhoud van het groen graag veranderen. Gericht op meer biodiversiteit, burgerparticipatie en duurzaamheid. In Nieuwegein Zuid is dit jaar gestart met deze nieuwe aanpak. Galecop moet nog twee jaar wachten op deze nieuwe aanpak, maar vooruitlopend daarop zullen ook in Galecop een aantal dingen al wel merkbaar worden.

Vergroten van biodiversiteit
Meer variatie in bomen en planten zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Als er meerdere bomen gekapt moeten worden vanwege ziekte (Essen, Iepen) of gevaar voor de veiligheid, dan plaatst de gemeente tegenwoordig verschillende type bomen terug. Daarnaast experimenteert de gemeente met haar maaibeleid. Bermen worden bijvoorbeeld maar twee keer per jaar gemaaid, om de natuurlijke kruiden tot bloei te laten komen. Op sommige plekken langs kruispunten of wegen is het wel nodig om drie keer per jaar te maaien, in het kader van de verkeersveiligheid. Grasvelden worden op sommige plaatsen in plaats van vierentwintig keer, acht keer gemaaid. Daardoor ontstaan hogere kruidenmengsels die van grote waarde zijn voor insecten (en uiteindelijk de vogels). Hooiland wordt maar een keer per jaar gemaaid. Het maaimengsel blijft drie weken liggen voordat het weggehaald wordt.

Burgerparticipatie
Er zijn veel bewoners die een stukje van het openbaar groen zelf beheren. De gemeente waardeert dit zeer, mede omdat het de betrokkenheid van bewoners bij hun eigen woonomgeving vergroot. In de praktijk blijkt dat sommige bewoners behoefte hebben aan wat ondersteuning. In de nieuwe aanpak krijgen aannemers de taak om deze bewoners te helpen. Bijvoorbeeld met advies, door te helpen met zware werkzaamheden en/of de uitleen van gereedschap. Ook in Galecop kijken we naar kansen en mogelijkheden om dit breder op te pakken.

Duurzaamheid
In het kader van duurzaamheid is het belangrijk om meer grijs (tegels) te vervangen door groen (beplanting). Dit kan bijvoorbeeld eenvoudig door de ruimte om bomen heen (de boomspiegels) te vergroten en de natuurlijke kruiden die daar opkomen daarin te laten staan. Afgevallen bladeren hebben een belangrijke functie in plantvakken. Als deze verteren zorgen zij voor goede bodemstructuur en nieuwe voeding voor de planten.

Naar aanleiding van vragen uit de zaal
Het valt op dat er vaak schade ontstaat door de (te) grote machines. Theo legt uit dat dit niet altijd te voorkomen is. De ondergrond is van klei en veen en daardoor in het voorjaar nat en zacht. Als er later gemaaid wordt, dan lopen de planten alweer uit. Kleinere machines zijn niet altijd mogelijk. Het is wikken en wegen.

Weetjes

  • Zelfbeheerders mogen het groenafval neerleggen op de stoep en laten ophalen (Wel in overleg en dit door bellen naar de werf).
  • Lijstje met te kappen bomen is te vinden op de website van de gemeente
  • De schaapskudde die in Nieuwegein rondgaat heeft ervoor gezorgd dat er orchideeën tot bloei zijn gekomen!
  • Sommige plantvakken zitten vol met zogenaamde ‘onkruiden’ als windes, heermoes, kweek en  zevenblad. Deze kruiden kunnen echter goed gebruikt worden in de maaltijd. Zevenblad is lekker als salade of stamppot. Brandnetels zijn lekker voor de thee. Afgezien daarvan zijn het belangrijke kruiden voor bijvoorbeeld bijen en andere insecten.
  • Meldingen over de openbare ruimte kunnen heel gemakkelijk gedaan worden via de Buiten Beter App of via de website van de gemeente.
  • Onderhoud van de oude Wielerbaan: de bramen zijn onlangs weggehaald, de wandelpaden worden weer vrijgemaakt, zieke essen zijn weggehaald, nieuwe bomen worden weer aangeplant.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren