Het onderzoek naar de oorzaak van het doorzakken van het dak van sportzaal De Waterlelie is bekend. Een onafhankelijk adviesbureau heeft vastgesteld dat er in het ontwerp van de sportzaal onjuiste aannames en uitgangspunten gehanteerd zijn. Hierdoor is er een boutverbinding in de stalen constructie van de sportzaal bezweken. De gemeente stelt de constructeur aansprakelijk. Om de sportzaal weer veilig in gebruik te kunnen nemen, laat de gemeente de omvang van de schade onderzoeken en een herstelplan opstellen. Dit herstelplan wil de gemeente voor de zomer gereed hebben.
Het is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de constructeur om erop toe te zien dat de detailberekeningen en feitelijke uitvoering van het gebouw overeenkomen met de aannames en uitgangspunten in het ontwerp. De gemeente heeft wettelijke taken op het gebied van toetsing en toezicht. Geconcludeerd kan worden dat de behandeling van de vergunningaanvraag, de beoordeling van de constructieve gegevens en het toezicht volgens protocol gebeurd is. In het protocol zijn keuzes gemaakt wat wordt gecontroleerd en met welke diepgang dit gebeurt.
Vanaf de sluiting van sportzaal De Waterlelie is in overleg met de gebruikers van de sportzaal naar alternatieve sportaccommodaties gezocht. Dit gold in eerste instantie tot 1 juli. Ook voor het nieuwe sportseizoen zorgt de gemeente in overleg voor plaats in andere sportaccommodaties. Zodra de herstelwerkzaamheden aan sportzaal De Waterlelie verricht zijn, kunnen de vaste gebruikers weer van de sportzaal gebruikmaken. Mocht de omvang van de schade groter zijn en de duur van het herstel langer, dan beraadt de gemeente zich op andere mogelijkheden.