Herdenking tramaanslag Nieuwegein – Utrecht

Eén jaar na de aanslag op de tram van Nieuwegein naar Utrecht heeft de gemeente Utrecht besloten op de dag van de aanslag een herdenking te organiseren. Woensdagochtend 18 maart aanstaande is het precies één jaar geleden dat Gökmen T. het vuur opende in de tram van Nieuwegein naar het Centraal Station in Utrecht. Bij de aanslag, nabij het 24 Oktoberplein, komen vier mensen om het leven en raken meerdere mensen gewond, waaronder een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein.

Gökmen T. wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslag. De rechtszaak tegen hem loopt nog, hij heeft bekend de schutter te zijn. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak is in de week van 2 maart.

De bijeenkomst op 18 maart begint om 10.30 uur en is toegankelijk voor iedereen, laat de gemeente weten. Burgemeester Jan van Zanen houdt een korte toespraak, gevolgd door een gedicht van dichter Ruben van Gogh van het Stadsdichtersgilde. Ook is er een moment van stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Het tijdstip van de herdenking is precies een jaar na de aanslag in de tram. De eerste melding kwam toen om 10.42 uur binnen bij de politie.

De samenkomst op 18 maart is voor vrij toegankelijk. Iedereen die aanwezig wil zijn, is vanaf 10 uur welkom bij de herinneringsplek. Vooraf aanmelden is niet nodig. Aan grote groepen wordt gevraagd dit vooraf door te geven via nafase18maart@utrecht.nl.

HERDENKINGSPLEK
De gemeente is al een tijd bezig met het inrichten van de herdenkingsplek. “De plek verbeeldt de golf van emotie die vorig jaar door de stad heen ging”, vertelt projectleider Fred Nuwenhuis. “De looppaden lijken op een rimpeling die je in het water ziet als er een steen in valt. Langs de paden komt 150 meter aan banken. In totaal is er dan plaats voor 600 mensen om te zitten.”

Een impressie van de herdenkingsplek

Op de herdenkingsplek komen allerlei verschillende soorten planten en bomen te staan. “Achter de banken komen taxushagen te staan. Hoog genoeg zodat je een beetje beschut zit, maar je kan er nog wel overheen kijken. We planten ook veel bloembollen, voor de kleur. Onder andere het rood en wit van Utrecht, maar ook wat roze bloemen. Het ontwerp wordt afgemaakt met negen bomen die rond 18 maart in bloei kunnen staan, zoals een magnolia en een Japanse sierkers.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren