Ooit wel eens zelf “Hemelse modder” ofwel chocomousse gemaakt? Het is wat zwaarder dan de mousse uit de winkel, maar de volle, romige chocosmaak is ronduit goddelijk. Een absoluut succes als toetje na een feestelijk etentje. En het is ruim van te voren te maken. Voor 4 tot 6 personen:
150 g bittere chocolade
2 eetlepels water
4 eieren
50 g poedersuiker
2 eetlepels Grand Marnier (naar keus) Extra: kleine en grotere pan; mixer met beslaghaken; Breek de chocolade in stukjes en doe het met het water in een pannetje.
Zet het pannetje in een grotere pan met water (au bain marie) en laat de chocolade smelten.
Intussen de eieren splitsen.
Klop de eierdooiers met de suiker en eventueel de likeur dik en schuimig.
Klop de gesmolten chocolade erdoor.
In een andere kom de eiwitten stijf kloppen, de beslaghaken moeten brandschoon zijn zonder een enkel spiertje vet er aan.
Schep het geslagen eiwit luchtig door de chocolademassa.
De mousse tot gebruik in de koelkast bewaren.
Met een lepel bolletjes mousse op bordjes leggen of in coupes doen.
Lekker met saus van witte chocolade of gewoon met slagroom.
Eventueel een wafeltje erin steken. Nagerecht.
Tijd ca. 30 minuten.
Bron: meerdere kookboeken/-sites Tip
Je kunt de mousse ook direct in coupes of glaasjes doen en dan laten opstijven. Garneer met de witte saus of de slagroom en strooi er wat gehakte nootjes over. Weetje
Chocomousse of Mousse au Chocolat is ontstaan in Frankrijk en wordt traditioneel gemaakt met pure chocolade. Gemaakt van melkchocolade of zelfs witte chocolade geeft veel lichter smakende variëteiten. Een gezondere variatie van de chocomousse kan gemaakt worden door de eiwitten en de slagroom te vervangen door magere kwark. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.