Help schaapherder John Sterrenburg

Sinds 2017 trekt schaapherder John Sterrenburg elk jaar met zijn kudde door de groenzo- nes in Nieuwegein. Zijn schapen houden er door begrazing het gras kort. Nu het blauwtongvirus onder herkauwers heftig heeft toegeslagen is ook de kudde van John zwaar getroffen en is de schaapherder in de problemen gekomen. Inmiddels is er een plan in de maak voor een crowdfunding om herder en kudde te steunen.

Enorme impact
Door het blauwtongvirus, dat overgedragen wordt door een mug, worden schapen zo ziek dat hun overlevingskans gering is. Ook de schaapskudde van schaapherder John Sterrenburg is getroffen. Zijn kudde is de afgelopen maanden flink in aantal afgenomen. Dit heeft niet alleen een grote emotionele impact, maar brengt ook hoge kosten en inkomensverlies met zich mee. De herder moet de kosten van veearts en medicatie zelf opbrengen.

Crowdfunding
Van John’s kudde liepen ook tien schapen op het Forteiland in Jutphaas. De helft van deze dieren is afgelopen herfst overleden door het virus. Ann de Vries van ‘Bij de Fortwachter’ heeft dit van dichtbij meegemaakt en wil John Sterrenburg graag helpen. Ze is bezig een crowdfunding op te zetten om John te steunen in de hoge kosten die hij moet maken.

Om deze actie adequaat neer te zetten en goed onder de aandacht te kunnen brengen zoekt ze hulp van anderen. Ann is vooral op zoek naar iemand die goed is met sociale media en haar hiermee kan helpen! Daarnaast is alle support van harte welkom.

Over de schapen
Schaapherder John Sterrenburg trekt jaarlijks met zijn kudde schapen door Nieuwegein om zijn dieren in de groenzones te laten grazen en zo het gras kort te houden. Hierdoor hoeven geen machines ingezet te worden. Bovendien verspreiden de schapen via hun vacht en mest plantenzaden, hetgeen de biodiversiteit ten goede komt. Daarnaast heeft de schaapskudde een educatieve waarde en een positieve in- vloed op de natuurbeleving van bewoners. John is altijd bereid om met veel enthousiasme en bevlogenheid te vertellen over zijn werk.

Wilt u dit initiatief helpen? Neem dan contact op met Ann de Vries via fortschapen@gmail.com.

Schapen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk