De Nieuwegeinse ex-laaggeletterde Johan Stets vertelt over het moment dat hij besloot wel te willen leren lezen: ‘Ik ben voor duizenden euro’s opgelicht omdat ik niet kon lezen. Een bekende had mijn spaarbankpasje ingenomen. Al mijn spaargeld was weg en op mijn betaalrekening was zwart geld gestort. Ik had er geen controle over omdat ik niet kon lezen en schrijven. Nu ik kan lezen en schrijven heb ik het gevoel dat ik erbij hoor.’
Het verhaal van Johan Stets is slechts één van de velen. In Nieuwegein wonen meer dan 7500 mensen die moeite hebben met lezen en schrijven en hierdoor tegen allerlei uitdagingen aanlopen in het dagelijks leven. Denk hierbij aan het regelen van geldzaken, een bezoek aan de huisarts, het reizen met het ov of het vinden van werk.
Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om op elke leeftijd te oefenen met lezen en schrijven, bijvoorbeeld bij de Taalbrigade van de bibliotheek. In de Week van Lezen en Schrijven (6 t/m 12 september) staat De tweede verdieping samen met haar partners extra stil bij het thema laaggeletterdheid:
- Op maandag 6 september (11.00 tot 12.30 uur) is er een voorlichtingsbijenkomst over laaggeletterdheid en hoe je dit bij een ander kunt herkennen. Ook wordt er die dag in het PLUS-café (14.30 tot 15.30 uur), de community voor actieve senioren, aandacht besteed aan het thema laaggeletterdheid.
-
Op dinsdag 7 september (19.30 tot 21.30) is er een workshop essay schrijven door schrijfster en filosofe Désanne van Brederode.
-
Op donderdag 9 september (20.00 – 22.00 uur) draagt NT2-taadocent Said El Haji voor uit zijn boek ‘Gemeente zegt ik Nederlands leren’.
-
Op zaterdag 11 september is er een escapegame op de markt: ervaar zelf hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven. De workshop met Désanne van Brederode kost 5 euro. Alle andere activiteiten zijn gratis voor leden.
Meer weten over de Week van Lezen en Schrijven? Ga naar de website van de bibliotheek De tweede verdieping.