Help de padden op pad in Nieuwegein

Zodra de lente start trekken de amfibieën van hun overwinteringsgebied weer naar hun broedgebied. Vaak ligt dat aan de overkant van een weg. Padden zijn geen dieren die zich snel verplaatsen waardoor ze helaas vaak slachtoffer zijn van fietsers en gemotoriseerd verkeer. Vorig jaar hebben we voor het eerst de padden geholpen om veilig van hun winterverblijfplaats naar hun broedgebied te komen. In totaal zijn toen zo’n 800 amfibieën (padden, kikkers en salamanders, waaronder ook enkele beschermde kikkersoorten) overgezet naar de andere kant van de weg.

Wethouder John van Engelen met de eerste emmer met padden om over te zetten

Paddenschermen
Ook jaar worden de Nieuwegeinse amfibieën weer een handje geholpen om te zorgen dat ze veilig naar hun broedplaats kunnen. Vanwege het vroege voorjaar zijn vrijdag 17 februari de schermen langs de ijsbaan weer ‘geopend’. Dit zijn lage rubberen randen die op een goede meter van de weg af zijn geplaatst waarlangs aan de groene kanten om de (om en nabij) 20 meter een emmer ingegraven is. Iedere emmer heeft een gaatje onderin om regenwater weg te laten lopen. De amfibieën lopen langs het scherm op zoek naar een plek om over te steken en vallen daardoor in de emmer. Vervolgens kunnen de amfibieën aan de overkant weer vrijgelaten worden en vinden ze veilig hun weg naar hun broedplaats.

Hulp gevraagd
Geïnteresseerden kunnen nog komen helpen want wat extra handen kunnen zeker nog gebruikt worden. Wilt u meehelpen met het overzetten van de padden? Stuur dan een e-mail naar natuurinderstad@nieuwegein.nl. De paddentrek duurt meestal tot maximaal eind april, dan hebben alle padden hun weg weer gevonden en kunnen de inwoners binnenkort weer een hoop jonge padden tegemoetzien.

Raak geen padden aan met blote handen
Padden zijn namelijk ook drager van het herpes 3 virus. Een virus dat bij kinderen waterpokken kan veroorzaken en bij volwassenen kan leiden tot gordelroos. Om deze reden hebben is er ook voor gezorgd dat de mensen die de padden overzetten handschoenen krijgen. De padden worden overgezet met de emmer, maar mocht er één net naast de emmer komen en deze met de hand opgetild moet worden, dan kunnen de padden met de handschoenen veilig aangeraakt worden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren