Meer dan de helft van de Utrechtse gemeenten zoekt nog een klimaatburgemeester, Nieuwegein heeft er wel één. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat roept inwoners op om zich op te geven voor deze rol. Onder andere Amersfoort, Utrecht en Veenendaal zoeken nog een burgemeester, in Utrecht heeft zelfs nog niemand zich gemeld.
Het burgemeesterschap is gekoppeld aan de Nationale Klimaatweek, die van 31 oktober tot en met 6 november duurt. Het ministerie van EZK vraagt tijdens de week op allerlei manieren aandacht voor alles wat er in het land gebeurt aan klimaatverbeteringen, en daagt Nederland uit extra stappen te zetten.
Het is de bedoeling dat iedere gemeente in Nederland een klimaatburgemeester krijgt om een voorbeeld te zijn voor anderen om ook stappen te zetten voor een beter klimaat. In de provincie Utrecht hebben twaalf gemeenten een Klimaatburgemeester. Voor Nieuwegein is dat voor het tweede jaar op rij de hoofdredacteur van De Digitale Stad Nieuwegein. Dan zijn er nog veertien gemeenten over die geen klimaatburgemeester hebben. Landelijk heeft één op de drie gemeenten een klimaatburgemeester.
Martin Reijmerink, hoofdredacteur van De Digitale Stad Nieuwegein: ‘Ook in 2021 mocht ik klimaatburgemeester worden. Als Digitale Stad Nieuwegein vind ik het belangrijk om klimaatneutraal te werken. Wij brengen het nieuws over Nieuwegein zonder dat het energie kost. Met de zonnepanelen op het dak en de servers in ons serverpark in Amsterdam en Rotterdam werken uitsluitend met groene energie. Ook ons kantoor in Nieuwegein werkt alleen maar op zonne-energie. Met de 9 zonnepanelen op ons dak houden wij zelfs energie over zodat ook het woongedeelte voor 65% wordt voorzien van stroom. Ons hele pand is voorzien van LED-verlichting.’
Maar niet alleen de zonnepanelen bij het bedrijf van de klimaatburgemeester in Nieuwegein zorgen voor een bijdrage aan het klimaat. ‘Ook het sedumdak op de schuur met onze buurman zorgt voor een positieve bijdrage. Dat hebben wij gedaan met een mooie bijdrage van de gemeente Nieuwegein. Veel mensen weten het niet maar Nieuwegein draagt bij in de kosten om je dak te verduurzamen met het Sedum.’
Dit jaar wil De Digitale Stad Nieuwegein meer aandacht schenken aan de Voedsel- en Speelgoedbank en de twee Repair Café’s die Nieuwegein rijk is. Partijen die het hergebruik van producten hoog in het vaandel hebben staan. Ook dit is goed voor de natuur en het klimaat!