De initiatiefnemers van het toekomstige energiepark in polder Rijnenburg luisteren niet naar omwonenden en drijven hun eigen zin door. Dat zegt een groep leden van de zogenoemde uitwerkingsgroep van het Utrechtse project Energielandschap Rijnenburg en Reijerscop, die meepraat over de plannen in de polderrussen Nieuwegein en Utrecht. De leden willen hun naam niet meer aan het project verbinden en stappen uit de groep. ‘Niet omdat de tijdsbesteding ons opbreekt, maar omdat de inbreng, zorgen en vragen van de uitwerkingsgroep stelselmatig worden genegeerd of weggewuifd’ aldus de leden van de uitwerkingsgroep.
”Van alternatieven die wij hebben ingebracht hebben we niets teruggezien”, zegt een van de teruggetreden leden, die anoniem wil blijven. Voorbeelden zijn het plaatsen van zonnevelden in de vervuilde plas in Rijnenburg of het integreren van zonnepanelen in een brede geluidswal. ‘Wij ervaren dat er van participatie onvoldoende tot geen sprake is en het vertrouwen ontbreekt dat hierin verandering gaat komen.’
De leden van de uitwerkingsgroep hebben het idee dat ze vooral worden gebruikt zodat de gemeente goede sier kan maken met de mate van inspraak rond het project. ”Ze zeggen steeds dat ze zo goed samenwerken met omwonenden, maar dat klopt helemaal niet. Daar doen we niet meer aan mee.” De woordvoerder zegt dat de bewoners die nog wel in de groep zitten ook op het randje van opstappen zitten, maar de knoop nog niet hebben doorgehakt. ‘Wij betreuren het feit dat wij tot dit besluit genoodzaakt zijn.’
De gemeente Utrecht wil het gebied langs de snelweg A2 en A12 gebruiken voor de opwekking van duurzame energie. Daarbij wordt gedacht aan windturbines van meer dan 200 meter hoog. Omwonenden hebben eerder een petitie tegen dat plan opgesteld, die negenhonderd keer is ondertekend. ‘De voorstellen die 17 mei in de werkbijeenkomst zullen worden gepresenteerd, willen en kunnen wij onze naam niet aan verbinden’ aldus de opgestapte leden in een verklaring.
Voortgang
Op 17 mei aanstaande zal, op uitnodiging van de gemeente Utrecht, een werkbijeenkomst worden gehouden in het cultureel centrum De Schalm aan de Oranjelaan 10 in De Meern. Tijdens deze werkbijeenkomst voor inwoners worden de verschillende scenario’s gepresenteerd die uit de ontwerpateliers zijn gekomen. Circa 6.000 Nieuwegeinse huishoudens uit Galecop en Batau zijn hiervoor uitgenodigd.
De volgende werkbijeenkomst (van de in totaal drie werkbijeenkomsten) zal plaatsvinden op 30 juni 2018 in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Ook in deze werkbijeenkomst kunnen bewoners en belanghebbenden meedenken en ideeën aandragen voor de verdere uitwerking van de scenario’s.
Speciale busdienst naar De Meern
Het college van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad van Nieuwegein vinden het belangrijk dat de mening van Nieuwegeinse inwoners over de verschiliende scenario’s kan worden ingebracht. Om die reden maakt de gemeente Nieuwegein het mogelijk om gebruik te maken van een speciale busdienst om op 17 mei naar en van cultureel centrum De Schalm in de Meern te reizen.
De opstapplaatsen en vertrektijden voor de heen- en terugreis kunt u vanaf woensdag 2 mei 2018 vinden op www.nieuwegein.nl/busdienst.
Goed plan om hier windmolens te plaatsen.
De slagschaduw valt dan op de snelweg, en er is toch al herrie van de snelweg.
Als de windmolens inderdaad 200 meter hoog worden valt de slagschaduw bij een laag staande zon echt over een groot deel van Galecop.