Heet avondje in Nieuwegeinse raad, wethouder van Engelen overleeft motie van wantrouwen over Merwestein

Het zal een spannende avond zijn geweest voor de Nieuwegeinse wethouder John van Engelen (Lokale Vernieuwing). Na een fel debat over de verbouwing van sportcomplex Merwestein, dienden zes partijen een motie van wantrouwen in tegen hem. Die overleefde hij: 18 raadsleden stemden tegen de motie, 11 voor zo laat RTV Utrecht weten.

Wethouder John van Engelen

Het probleem was niet zozeer de verbouwing van het sportcomplex. Daarover waren eigenlijk alle partijen het wel eens. De crux zat hem vooral in het feit dat de jaarlijkse bijdrage aan het complex na een renovatie verdubbelt naar zo’n 2 miljoen euro. Dat Van Engelen nog niet kon uitleggen hoe de gemeente dat wil gaan betalen, zorgde voor flinke irritatie bij de overige raadsleden.

Gemeente staat garant voor renovatie Merwestein
Er ligt een plan voor een grootschalige verbouwing van Merwestein. Het is het grootste sportcomplex van Nieuwegein, in het centrum van de stad, en zo’n veertig jaar oud. Volgens de directeur van Merwestein, onderdeel van Verbindion, is daar maximaal vijftig miljoen euro voor nodig. Om van de bank een lening te kunnen krijgen, moet de gemeente garant staan en dat gaat ook gebeuren.

Het is de bedoeling dat Merwestein een extra sporthal krijgt en een nieuwe entree, kleedkamers en horeca. Ook krijgen de zwembaden groot onderhoud en wordt het volledige gebouw verduurzaamd.

Twee redenen
De motie werd gisteravond ingediend door Ieders Belang, het CDA, D66, de Verenigde Senioren Partij (VSP), de ChristenUnie (CU) en Stadspartij Núwegein. Het college had volgens hen al bij het eerste voorstel een dekkingsvoorstel moeten indienen. Door dat niet te doen, geeft het college volgens de indieners te kennen de gemeenteraad niet ten dienste te willen zijn.

Daarnaast heeft het college verzocht drie inhoudelijke bijlagen onder geheimhouding te verstrekken. Nadat de raad had verzocht deze geheimhouding beter te toetsen, bleek dat één bijlage geheel openbaar en één bijlage grotendeels openbaar kan blijven, stellen de partijen in de motie. Hiermee heeft het college de behandeling van het raadsvoorstel op een transparante en toetsbare wijze onnodig ingewikkeld gemaakt, vinden de vijf indieners.

Tom Verhoeve van D66, die het voorstel namens de partijen indiende, liet aan de raad weten dat dit ervoor gezorgd heeft dat zij geen vertrouwen hebben in het functioneren van Van Engelen als wethouder. “Dit is een zware stap en één die we niet licht hebben genomen. De wethouder is ongeschikt als wethouder voor deze stad. Het is voor D66 een tweede gele, en dus een rode kaart.”

Frustraties
Na een korte onderbreking barstte het debat over de motie vervolgens los. De indieners gaven vanzelfsprekend aan het eens te zijn met de motie. Daarop haakte partijgenoot van Van Engelen Heleen Peters. “Ik zie geen enkel haakje waarom deze motie ingediend moest worden. Mijn collega heeft vanavond netjes alle vragen beantwoord. Als ik dan naga wat hier de afgelopen maanden is gezegd en gedaan, houd ik het op frustraties van enkele leden hier. Blijkbaar moet deze wethouder dat dan bekopen.”

Na wat verwijten over en weer kreeg Van Engelen zelf het woord. Hij gaf aan het idee te hebben goed antwoord te hebben gegeven op alle vragen. “Een andere keuze is er volgens het college niet. Dat u daardoor het gevoel heeft dat u met de rug tegen de muur stond is een gevoel dat ik helaas niet heb kunnen wegnemen.”

Vlak voor de stemming nam ook burgemeester Frans Backhuijs nog het woord. Hij liet weten zelf ook fouten te hebben gemaakt met betrekking tot de geheimhouding. “U weet dat ik zo min mogelijk stukken geheimhouding wil opleggen. Daar ben ik in dit geval niet scherp genoeg op geweest. Voor mij een lesje geweest om daar de volgende keer beter naar te kijken.”

Vervolgens werd er eerst gestemd voor de verbouwing van sportcomplex Merwestein, zonder dekkingsplan. Vrijwel alle partijen hadden eerder aangegeven moeite te hebben met het feit dat zo’n dekkingsplan er niet was. Maar, zo zei bijvoorbeeld de VVD, ze vonden het wel bijna allemaal belangrijk dat Merwestein toekomstbestendig blijft. “Als we de beslissing uitstellen, wordt het alleen maar duurder. Dekkingsplan of niet”, zo liet Johan Gadella van de VVD weten.

Een meerderheid van de partijen was het daarmee eens, waarmee de verbouwing van Merwestein werd goedgekeurd. Wat volgde was de motie van wantrouwen. De zes partijen die die hadden ingediend stemden logischerwijs voor. De overige vijf partijen besloten tegen te stemmen. Dat leidde ertoe dat de motie met achttien zetels tegen tegenover elf zetels voor niet werd aangenomen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk