Hartige pompoentaart

Pompoenen gesneden voor Halloween en nog wat pompoen over? Maak dan deze hartige pompoentaart. Voor 4 personen
150 g bloem
75 g volkorenmeel
25 g maïsmeel
125 g g koude margarine
snufje zout
ijskoud water zonnebloemolie
1 grote ui
500 g pompoen
½ prei
1 rode paprika
½ bakje champignons
½ theelepel kerriepoeder
½ theelepel mosterdpoeder of ½ eetlepel mosterd
ketjap
mespuntje sambal
peper en zout
½ zakje geraspte kaas
½ bakje light roomkaas Paprika & kruiden (Philadelphia 150 g)
2 kleine eieren (scharrel)
½ dl melk Extra: mixer met deeghaken en beslaghaken, springvorm van ca. 22 cm Ø, deegroller Maak deeg door alle ingrediënten door elkaar te kneden met de mixer.
Vorm een bal en leg deze in een stukje plasticfolie in de koelkast.
Ondertussen de ui pellen en snipperen.
De pompoen schillen, pitjes en draden verwijderen en in blokjes snijden.
De prei in ringetjes snijden en wassen.
Paprika wassen, zaadjes en zaadlijsten verwijderen en in blokjes snijden.
Champignons schoonmaken en in plakjes snijden.
In een ruime koeken- of hapjespan wat olie verhitten, vuur wat lager draaien en de ui en pompoen in ca. 7 minuten lichtbruin bakken met een deksel op de pan.
Af en toe omscheppen.
Voeg de champignons toe en bak even mee.
Paprika, prei, kerriepoeder, mosterd(poeder) en sambal toevoegen en ca. 5 minuten mee laten fruiten.
Dan de kookpit uitdraaien en het groentemengsel op smaak brengen met een scheutje ketjap, zout en (versgemalen) peper.
De oven voorverwarmen op 200ºC.
De springvorm invetten met olie of margarine.
Het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot het zo groot is dat er een bodem, deksel en zijrand uitgesneden kan worden.
Bodem en zijkant van de vorm met deeg bekleden.
Het groentemengsel in de vorm scheppen en afdekken met de geraspte kaas.
In een kom de eieren met de melk en de roomkaas loskloppen.
Schenk het eiermengsel over de taart maar bewaar een heel klein beetje.
Dek de taart af met het deegdeksel, druk de zijranden iets over het deksel en bestrijk het deeg met het achtergehouden eiermengsel.
Maak met een puntig mesje wat snedes in de deegdeksel in een leuk figuur.
Schuif de taart op een rooster in het midden van de oven en laat hem in ca. 25 minuten goudbruin en gaar worden.
Serveer de taart in punten en eet er rauwkost of salade en eventueel gebakken en met rozemarijn, salie en peper gekruide aardappeltjes bij.Hoofdgerecht voor 4 personen
Voorbereiden ca. 20 minuten
Bereiden ca. 30 minuten + ca. 25 minuten oventijd Tip
Ik gebruik een mix van witte bloem, volkorenmeel en maïsmeel om het deeg wat meer body te geven. Je kunt natuurlijk ook alleen witte bloem nemen. Andere meelsoorten die je (gedeeltelijk) kunt gebruiken zijn rijstebloem en speltmeel. Weetje
Uit grote pompoenen worden lampionnen gesneden. Ondermaatse pompoenen worden o.a. gebruikt voor het pompoenslingeren welke bezigheid in competitieverband beoefend wordt in de VS. Teams bouwen een katapult, werparm o.i.d. om een pompoen zo ver mogelijk te gooien. De werpbaan is een vijver waarin een verankerde ton drijft. Als de kalebas de ton raakt scoort men, bij een misser hoort men een plons. Ieder jaar vinden de Wereldkampioenschappen Pompoenslingeren plaats in Delaware, VS. De Europese kampioenschappen worden op de eerste zondag van september gehouden in Bikschote, België. Het Europees record staat op 460 meter. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk