Hartige pannenkoekpuntjes

Enkele naturelpannenkoeken over? Niet weggooien!!! Gebruik ze de volgende dag als hartig gevulde wraps of met fruit en vla als nagerecht. Maak er pittig gevulde pakketjes van of koude, gevulde rolletjes bij de borrel. In dit recept transformeer je de pannenkoeken op een heel eenvoudige manier tot moderne en smakelijke borrelhapjes of hartige tussendoortjes.

Nodig:
naturelpannenkoeken
plakjes kaas
bieslook, vers of uit de diepvries

Extra: koekenpan

Beleg één pannenkoek ruim met plakjes jonge of jong belegen kaas en strooi er bieslook over.
Leg er een andere pannenkoek op.
Verwarm een koekenpan met antiaanbaklaag met de kookpit op half.
Doe er geen boter of olie in.
Leg de pannenkoeken droog in de pan en verwarm ze door en door tot de kaas is gesmolten. Druk de pannenkoeken op elkaar, maar niet zo hard dat de kaas er tussenuit komt.
Leg de pannenkoeken op een plank en snij ze, naar eigen inzicht in grotere of kleinere punten.
Serveer ze warm of koud (warm is het lekkerst), eventueel met een likje knoflook- of chilisaus erbij.

Variaties in vulling:
-Bestrooi een pannenkoek met geraspte kaas, gesnipperde ui en een vleugje paprikapoeder.
-Beleg een pannenkoek met plakjes geitenkaas, gesnipperde bieslook en dunne reepjes gedroogde tomaat uit olie. Strooi er wat geroosterde pijnboompitten tussen.
-Beleg een pannenkoek met plakjes Cheddarkaas (light), flinterdun gesneden ringetjes prei of bosui en een superdun laagje tomatenketchup.
-Bestrooi een pannenkoek met geraspte kaas, wat verkruimelde blauwaderkaas en gehakte walnoten (heel bijzonder!!).
-Besmeer een pannenkoek dik met roomkaas en bestrooi met kleine stukjes ham (Biologisch varkensvlees!!).

Borrelhapje of tussendoortje
Tijd ca. 10 minuten
Bron: eigen recepten

Tip
Neem liever niet de voorverpakte pannenkoeken uit de winkel. Deze zijn vaak vrij zoet van smaak en iets weker van structuur dan zelfgebakken pannenkoeken en dat combineert niet zo goed met de hartige vullingen. Bovendien zijn aan voorverpakte pannenkoeken hulpstoffen toegevoegd om ze houdbaar te maken. Die, veelal chemische, stoffen krijg je toch maar mooi niet binnen als je zelf je pannenkoeken bakt van goede meelsoorten (volkoren, boekweit, rogge etc.) met melk, eieren (vrije uitloop of biologisch) en een snufje zout. En de kids vinden het vaak erg leuk om mee te komen helpen.

Weetje
De pannenkoek is een traditioneel Hollands gerecht en stamt waarschijnlijk uit de 17e eeuw. In veel andere landen bestaan variaties op de aloude Hollandse pannenkoek. Zo kent men in Duitsland de Palatschinken (een dunnere, fijnere pannenkoek) en in Frankrijk de crèpes (een heel dun flensje). In de Balkan zijn het Palacinky of clătită (op basis van boekweitmeel) en in Rusland Blini’s (een klein, wat dikker pannekoekje met hartig beleg). In de Verenigde Staten kent men de Pancake (ca. 10 cm doorsnede en zo’n 2 cm dik) en zelfs in Japan bestaat er een pannenkoek, die Okonomiyaki heet.

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk