Hoe UNESCO Werelderfgoed muzikaal klinkt? Harpiste Beate Loonstra laat het deze zomer horen in haar programma De Linie. De Utrechtse musicus speelt met haar harp nieuwe muziekstukken rond het thema storm en stilte, in prachtig bijpassend decor: langs forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die kersvers is toegevoegd aan de lijst van UNESCO. Op zondag 15 augustus speelt ze om 11.00 uur bij Fort Vreeswijk in Nieuwegein. Het optreden van Beate duurt een half uur en de entree bedraagt € 2,-
Ieder mens en iedere regio heeft zijn eigen verhaal en geluid. Hoe zit dat met de Waterlinie? Beate raakte tijdens de Corona-lockdown door deze gedachte zodanig geïnspireerd, dat ze besloot een eigen programma te maken over dit bijzondere fenomeen: De Linie, tussen storm en stilte. Haar instrument, de harp, is namelijk sereen en kabbelend, maar ook groots, stormachtig en overweldigend; net als de forten en de natuur van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie
De Nieuwe Hollandse Waterlinie werd in 1870 in gebruik genomen. In datzelfde jaar werd de harp genoemd in de eerste Winkler Prins Encyclopedie, omschreven als “Eén der bij de oude volkeren meest geliefkoosde snaarinstrumenten.” Waterliniejaar 1870 bleek een kruispunt naar de moderne wereld. 150 jaar later vormen de verdedigingswerken van de Waterlinie een natuurlijke scheiding tussen Randstad en het binnenland. Hier weerkaatst de echo van de historie, een militair verleden. En horen we ondertussen de vogeltjes fluiten, in prachtige natuurlandschappen.
Over Harpiste Beate Loonstra
Harpiste Beate Loonstra behaalde haar master summa cum laude aan het Utrechts Conservatorium en studeerde aan de Guildhall School of Music & Drama in Londen. Ze is een veelzijdig musicus, wordt geroemd om haar enorme vertelkracht en speelde op NPO Radio4, met het Metropole Orkest, Cappella Amsterdam, op festival Tomorrowland en November Music.
Harpiste Beate Loonstra