In Nieuwegein, Vijfheerenlanden en Houten gaan de handhavers (boa’s) en politie meer samenwerken aan veiligheid op straat. De samenwerking wordt versterkt door het tekenen van een Handhavingsarrangement. In deze overeenkomst staan afspraken over de prioriteiten en taken van boa’s en politie. Zo wordt de beschikbare capaciteit beter ingezet en krijgen boa’s een aantal extra bevoegdheden.
Woensdag 2 april werd het Handhavingsarrangement ondertekend door de teamchef van het basisteam Lekpoort van de politie en door burgemeesters Marijke van Beukering (Nieuwegein), Sjors Fröhlich (Vijfheerenlanden) en Karen Heerschop (Houten). Nu de afspraken rond zijn wordt de komende weken een formeel verzoek ingediend bij de minister van Veiligheid en Justitie om de extra bevoegdheden aan de boa’s toe te kennen.
De burgemeesters
Marijke van Beukering, burgemeester van Nieuwegein: “We hebben al een heel fijne samenwerking met politie. Ik ben vooral blij dat we nu extra afspraken op papier hebben die gaan zorgen dat we elkaar nog makkelijker vinden en beter kunnen helpen bij het werken aan veiligheid op straat”.
Sjors Fröhlich, burgemeester van Vijfheerenlanden: “Ik ben blij met de intensievere samenwerking tussen onze boa’s en de politie. Deze samenwerking zal de veiligheid van onze inwoners aanzienlijk verbeteren. Ook ben ik blij met de extra bevoegdheden van de boa’s. Dit zorgt ervoor dat ook zij goed worden beschermd en de beschikbare capaciteit vakkundig kan worden ingezet.”
Karen Heerschop, burgemeester van Houten: “Het vak van handhaving is de afgelopen jaren sterk ontwikkeld, geprofessionaliseerd en uitgebreid met taken en bevoegdheden. Onze mensen zijn niet meer weg te denken op straat en de vraag om politie inzet is hoog. Met deze afspraken zetten we een stap om slimmer samen te werken en ervoor te zorgen dat inwoners en bezoekers van Houten veiliger en fijner over straat kunnen.”
Afspraken voor sterkere samenwerking
De afgelopen jaren kregen boa’s steeds meer taken als het gaat om de leefbaarheid op straat. Daarom is het goed afspraken te maken over hoe boa’s en politie elkaar kunnen versterken bij de uitvoering van hun taken. Het arrangement bevat praktische afspraken over het delen van informatie, veiligheid van boa’s en de gezamenlijke inzet bij thema’s als jeugdoverlast, alcoholmisbruik en parkeeroverlast. Zo wordt de nu al goede samenwerking efficiënter en makkelijker voor beide partijen.
Uitbreiding verkeersbevoegdheden boa’s
Met de ondertekening van het arrangement krijgen de boa’s extra verkeersbevoegdheden. Zij kunnen nu boetes uitschrijven voor lichte verkeersovertredingen, zoals fietsen zonder licht, door rood fietsen of lopen en het gebruik van mobiele telefoons tijdens het fietsen.
Informatiedeling en toegang
Handhaving en politie gaan door de nieuwe afspraken vaker informatie met elkaar delen over bepaalde personen of situaties. Zowel voor boa’s als politie is dit een belangrijke stap. Informatie is vaak van waarde voor het werk op straat. Zo kunnen boa’s en politie samen beter in de gaten houden wat er speelt en waar extra hulp nodig is. Daarnaast krijgen boa’s en politie betere toegang tot elkaars werkplekken voor overleg en briefings.
Veilig werken
Tijdens het werk op straat kunnen boa’s te maken krijgen met agressie en geweld. Dan is het van essentieel belang dat de politie snel ingeschakeld wordt om assistentie te verlenen. Door de gemaakte afspraken kunnen boa’s nu makkelijker en sneller collegiale hulp van de politie oproepen bij agressieve situaties.
Wanneer politie niet makkelijk snel ter plaatse kan komen, is het belangrijk dat boa’s zelfstandig goed kunnen optreden bij dreigende escalatie. Daarom krijgen de boa’s in Houten en Vijfheerenlanden ook een geweldbevoegdheid. De boa’s in Nieuwegein beschikken al over deze bevoegdheid. Ook worden de boa’s in alle drie de gemeenten uitgerust met handboeien, zodat ze – indien noodzakelijk – aangehouden verdachten veilig over kunnen brengen. Uiteraard krijgen zij vooraf de nodige training om verantwoord en zorgvuldig met deze bevoegdheden om te gaan.
Regie bij driehoek
De regie op de samenwerking ligt bij de driehoek van burgemeester, politie en OM. De samenwerkingsafspraken gelden voor vier jaar maar worden elk jaar geëvalueerd en indien nodig geactualiseerd. De wettelijke kaders voor de samenwerking liggen in de Politiewet en de regelgeving voor boa’s.