Griezelig lekkere koekjes om tijdens Halloween bij je kopje zwarte koffie of groene thee op te peuzelen. Als het even kan maak je ze natuurlijk met je creepy kids, die ze zo afschuwelijk mogelijk kunnen versieren.
Voor ca. 20 koekjes:
115 g boter
200 g witte basterdsuiker
1 groot ei, biologisch of vrije uitloop
1 zakje vanillesuiker
300 g bloem
½ theelepel bakpoeder
snufje zout
Glazuur:
200 g poedersuiker
rode voedingsmiddelenkleurstof of rodebessen- of bietensap
evt. wat citroensap
Halloween versiering *
Extra: 2 bakplaten; bakpapier; deegkom; zeef; plasticfolie; deegroller; rond uitsteekvormpje van 7 à 8 cm Ø; kwastje of lepeltje; stevig, klein plastic zakje of spuitzak met spuitmondje met piepklein gaatje.
Klop in de deegkom de boter met de suiker tot een luchtige, bleke massa.
Scheid het ei, hou het eiwit apart en klop de dooier en de vanillesuiker door de botermassa.
Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout boven de kom.
Kneed de massa goed door elkaar tot een soepel deeg is ontstaan.
Vorm een bal van het deeg, druk die wat platter en leg deze, verpakt in een stukje plastic, in de koelkast tot het deeg stevig is.
Bekleed de bakplaten met bakpapier.
Verwarm de oven voor tot 175ºC.
Bestuif een werkvlak en de deegroller met bloem en rol het opgesteven deeg uit tot een lap van ca. 3 mm dikte.
Steek met het uitsteekvormpje rondjes uit het deeg en leg de deegrondjes, met 3 à 4 cm tussenruimte, op de bakplaten.
Schuif de bakplaten in de oven en bak de koekjes 8 tot 10 minuten.
Ze moeten zandkleurig tot heel lichtbruin worden.
Laat de koekjes na het bakken op een vlakke ondergrond afkoelen.
Maak ondertussen het glazuur door het eiwit los te roeren en te vermengen met de gezeefde poedersuiker.
Kleur het op met de voedingsmiddelenkleurstof of met wat rode-bessensap of bietensap.
Het glazuur mag niet te dun worden anders loopt het te snel uit, in dat geval er nog wat poedersuiker doorroeren.
Als het glazuur te dik is kan het verdund worden met wat druppels citroensap of water (pas op dat je dat heel gedoseerd doet, je gebruikt al snel te veel vocht).
Keer de afgekoelde koekjes om en besmeer de onderzijde met een kwastje of lepeltje gelijkmatig met glazuur.
Voor de bloeddruppels laat je druppels glazuur op de koekjes vallen en een beetje uitlopen door het koekje scheef te houden.
Strijk ze in het midden van het koekje een beetje glad.
Druk de versieringen in het glazuur en laat de koekjes staan tot het glazuur is opgedroogd.
Om de lijntjes voor de spinnenwebben te maken doe je wat lepels glazuur in de punt van een stevig plastic zakje, dat je als spuitzakje gaat gebruiken.
Draai het zakje voorzichtig dicht, waarbij je het glazuur naar één van de onderste punten drukt.
Knip een piepklein stukje van de punt van het zakje en spuit de lijntjes op de koekjes.
Druk de versieringen in het glazuur en laat ook nu weer opdrogen.
Happy Halloween!!!
Koekjes
Tijd ca. 20 minuten (excl. wachttijd deeg) voor het maken van de koekjes en 30 tot 40 minuten voor het glazuren.
* Kijk voor alle mogelijke Halloween (taart)versieringen, uitsteekvormpjes en voedingsmiddelenkleurstoffen op www.taartendecoratie.nl
Heb je nog een stukje marsepein of rolfondant over van het cupcake maken? Je maakt er geweldige Halloween versieringen voor deze koekjes van.
Tip
Waarom de onderzijde van de koekjes versieren en niet de bovenzijde? De onderzijde is plat en ruwer, zodat het glazuur beter hecht en er niet langzaam vanaf loopt.
Natuurlijk kun je de koekjes naar eigen inzicht zo griezelig mogelijk versieren.
Weetje
Het van oorsprong Ierse Halloween is afgeleid van Hallow-e‘en ofwel All Hallows Eve , de avond voor Allerheiligen en het is de Ierse oudejaarsavond. Het feest, dat op 31 oktober wordt gevierd, is in de 19e eeuw door Ierse immigranten naar de VS gebracht. Inmiddels heeft het zich over de gehele wereld verspreid en wordt het op verscheidene manieren gevierd. Het belangrijkste aspect van Halloween is de Jack-o’lantern-pompoen, de pompoen met het uitgesneden gezicht van de duivel, verlicht met een kaarsje. De demonenverkleding en de horror-outfits zijn van latere tijden.
Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl