Donderdagmiddag 27 september heeft Waternet namens de WRK (N.V. Watertransportmaatschappij Rijn-Kennemerland) een nieuw zonnepark in Nieuwegein geopend. Het gaat om het eerste deel van het zonnepark op het terrein van de WRK in Nieuwegein. Na de opening wordt het zonnepark met 14 duizend zonnepanelen in gebruik genomen. Het zonnepark zal een capaciteit van circa 3 MW hebben. De panelen, die samen als je ze achter elkaar legt een lengte hebben van 22 KM, leveren genoeg stroom voor negenhonderd huishoudens. Over een kleine twee jaar zal een nog groter zonnepark op deze locatie worden geopend. Onze videograaf Bart van Rooijen was aanwezig tijdens de ingebruikname van de zonnepanelen.
N.V. Watertransportmaatschappij Rijn-Kennemerland (WRK)
De WRK is opdrachtgever van het zonnepark. De maatschappij is een samenwerkingsverband van de drinkwaterbedrijven Waternet en PWN, samen met waterafnemers Tata Steel en Crown Van Gelder. WRK pompt water uit het Lekkanaal en uit het IJsselmeer – na een eerste zuiveringsstap – naar de drinkwaterbedrijven Waternet en PWN. Zij gebruiken het water voor de bereiding van drinkwater. Tata Steel en Crown van Gelder gebruiken het water in hun industriële processen. De installatie is gebouwd in opdracht van WRK door ProfiNRG uit Utrecht.
Op het WRK-terrein wordt al sinds 1952 Lekwater gewonnen, voorgezuiverd en onder andere getransporteerd naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het nieuwe zonnepark gaat in de eerste plaats energie leveren aan het lokale net. Tegelijkertijd wordt binnen het TKI Watertechnologieproject Power to X onderzocht of het mogelijk is om een deel van de geproduceerde zonnestroom om te zetten in andere energiedragers (de variabele X), zoals waterstof. In de toekomst kan waterstof een belangrijke energiedrager zijn die multifunctioneel kan worden ingezet voor bijvoorbeeld mobiliteit, industriële processen en re-elektrificatie.
De opening
De opening van het zonnepark bij WRK op industriegebied Plettenburg werd verricht door Kees van den Berge, sectordirecteur Waternet, en Marieke Schouten, wethouder Duurzaamheid voor de gemeente Nieuwegein.
Wethouder Marieke Schouten en Kees van den Berge, sectordirecteur Waternet
Klimaatneutraal in 2020
De opening van het zonnepark is verricht door Kees van den Berge, sectordirecteur Waternet, en Marieke Schouten, wethouder Duurzaamheid gemeente Nieuwegein.
Kees van den Berge, Waternet: “Waternet streeft ernaar in 2020 klimaatneutraal te zijn. Eén van de mogelijkheden om onze CO2-voetafdruk te verkleinen is het gebruik van zonne-energie. Dit project levert een mooie bijdrage aan onze ambitie. De stroomopbrengst staat gelijk aan het stroomverbruik van ongeveer 900 huishoudens. We verwachten in 2020 ca. 60.000 zonnepanelen te hebben geplaatst op onze vestigingen.”
Marieke Schouten, Wethouder Duurzaamheid, gemeente Nieuwegein: “Ik wil Waternet bedanken voor hun investering; we zijn heel blij met dit initiatief. De gemeente Nieuwegein wil in 2040 een energieneutrale stad zijn. Een ambitie die samen met de stad is opgesteld in de ‘Routekaart Energieneutraal Nieuwegein 2040′: gemeente, inwoners, organisaties en bedrijven zijn allemaal aan zet. In een stad met een stedelijk karakter is grootschalige duurzame opwekking een uitdaging en moeten we op zoek naar slimme combinaties en samenwerking. Dit zonnepark sluit mooi aan bij die ambitie en bij die uitdaging.”
Zonnepark Galecop
Eerder dit jaar, op woensdag 7 maart jl. werd het Solarpark Galecop geopend door toenmalig wethouder Peter Snoeren van Nieuwegein. Dit park heeft 8.914 zonnepanelen. Die leveren samen genoeg stroom voor zevenhonderd huishoudens. Het zonnepark is onderdeel van de Routekaart Energieneutraal Nieuwegein 2040, die gisteren van start ging met een bezoek langs verschillende duurzame initiatieven in Nieuwegein.