Zondag 21 juli om 18.30 uur vaart bij de Rijnhuizerbrug in Jutphaas een indrukwekkende armada van maar liefst 60 gerestaureerde historische binnenvaartuigen Nieuwegein binnen. De vloot zet koers naar Vreeswijk. Daar wordt aangemeerd in de Museumhaven bij de Museumwerf aan de Wierselaan. En dit allemaal onder aanwezigheid van Napoleon! Vanaf 18.30 uur zal hij daar de vlootschouw afnemen van de circa 60 historische schepen. Op woensdag 24 juli vertrekken de schepen weer.
Grote Zomermarkt
Rond hun aanwezigheid worden leuke festiviteiten georganiseerd, zoals op dinsdag 23 juli een Grote Zomermarkt langse de Prins Hendriklaan met volop gezelligheid voor jong en oud. Ook het flaneren langs de afgemeerde schepen om die te bewonderen zal bijdragen aan een feestelijk gevoel.
Het bezoek maakt deel uit van de viering van het 50-jarige bestaan van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB). Daarbij maken de leden met hun schepen in wisselende samenstelling een maar liefst 1100(!) kilometerlange ErfgoedTour dwars door Nederland.
Nieuwegein is een van de 15 etappeplaatsen, de enige in de provincie Utrecht. De keuze voor Nieuwegein en het voormalige schippersdorp Vreeswijk ligt voor de hand. Van oudsher lag Vreeswijk op het knooppunt van belangrijke vaarwegen. Er zijn maar weinig oude binnenvaartschepen die in haar werkzame bestaan Vreeswijk niet hebben aangedaan.
Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig
De leden van de LVBHB hebben samen met hun ruim 2500 schepen de grootste historische binnenvaartvloot ter wereld! Met bloed, zweet, tranen en hun eigen portemonnee houden zij dit Nederlandse maritieme erfgoed in stand.
In 1974 werd de LVBHB opgericht door ‘alternatievelingen’ die oude afgedankte binnenvaartschepen opknapten om ze te behouden en te bewonen of als werkplaats, atelier of vakantieschip te gebruiken. Deze meewarig bekeken pioniers hadden een plek nodig voor uitwisseling van kennis en ervaring met gelijkgestemden. Die functie heeft de vereniging na 50 jaar nog steeds. De LVBHB richt zich daarnaast ook meer naar buiten. Voor het behoud van de schepen is naast kennis van het daadwerkelijke restaureren meer nodig zoals voldoende betaalbare ligplaatsen, toegesneden regelgeving, brede erkenning en waardering als erfgoed en de sympathie van het publiek. De ErfgoedTour past hier goed bij.