Groep jonge Nieuwegeiners verdacht van bedreiging en afpersing met geweld

De politie en het Openbaar Ministerie doen onderzoek naar een groep van zeker zes jonge Nieuwegeiners die worden verdacht van een reeks gewelddadige bedreigingen en afpersingen in Nieuwegein, Utrecht en Rotterdam. Ze zouden het daarbij vooral hebben voorzien op leeftijdgenoten. Dat bleek tijdens een voorbereidende zitting tegen een van de verdachten vanochtend in de rechtbank in Utrecht.

De 23-jarige Shaquille J. uit Nieuwegein zou betrokken zijn bij een lange reeks gewelddadige afpersingen tussen maart en augustus vorig jaar. De slachtoffers waren jongeren uit de omgeving van de groep verdachten. Zij werden ernstig bedreigd en gedwongen geld en bankpassen af te geven. Als ze niet wilden meewerken werd er geschopt en geslagen. Ook zou er zijn gedreigd met een vuurwapen.

VRIJHEIDSBEROVING
Een 19-jarige jongen uit Nieuwegein vertelt na de zitting dat hij S. en de anderen kent uit de buurt. De groep, die zich Nova Flex Gang noemde, zou druk op hem hebben uitgeoefend om met hen mee te doen. Toen hij ze in augustus opzocht in een pand aan de Karosdrift, waar verschillende van de verdachten een kamer bewonen, werd hij een dag lang vastgehouden. Dat gebeurde ook met een 15-jarig meisje uit de buurt.

De verdachten zouden de jongen hebben bedreigd met een stuk hout als hij zijn bankpas, pincode en inloggegevens niet zou afgeven. Ook dreigden ze met hem in de kofferbak van zijn auto naar een afgelegen plek te rijden. Uiteindelijk zou de jongen zijn gedwongen ’s nachts met de verdachten naar Den Haag te rijden om daar wiet te kopen. Daarna lieten ze hem gaan.

BANKREKENING PLUNDEREN
Thuisgekomen blokkeerde de jongen zijn bankpas en deed hij aangifte bij de politie. De verdachten waren al bezig geweest zijn eerdere betalingen te storneren, zodat ze meer geld konden opnemen. Hij vertelt verontwaardigd dat ze zijn bankrekening wilden leeghalen en op zijn naam zelfs een krediet hadden aangevraagd. Op bewakingsbeelden van een pinautomaat zou te zien zien hoe S.J. met andere verdachten geld probeert op te nemen met de pas van het slachtoffer.

Het meisje dat ook werd vastgehouden in Nieuwegein werd volgens het andere slachtoffer tegen de muur gegooid en in een hoek gesmeten toen zij zich verzette. Uiteindelijk zouden zij haar hebben laten gaan, omdat ze geen geld had.

PISTOOL
De lijst met verdenkingen wordt mogelijk nog uitgebreid, maar is nu al lang. Een jongen uit IJsselstein zou in juli vorig jaar bewusteloos zijn geslagen en geschopt bij winkelcentrum Citiplaza, omdat hij een ‘lening’ niet kon of wilde betalen. Een ander slachtoffer uit Vianen moest telefoon en bankpas met pincode afgeven. De rekening werd leeggehaald en om de telefoon terug te krijgen zou 1.000 euro moeten worden betaald.

In maart vorig jaar werd iemand in Utrecht voor 2.500 euro afgeperst. S.J. zou het slachtoffer daarbij dreigend hebben gezegd dat ‘zijn neef een pistool bij zich had.’ Een ander slachtoffer werd in juli in Rotterdam op soortgelijke wijze bedreigd. De verdachte zou hem een bericht met een foto hebben geappt waarop hij met vuurwapen te zien is: “Mattie volgende week wil ik 320 euro, anders klaar met jou.”

VERBETERTRAJECT
S.J. ontkent de meeste zaken waarvan hij wordt verdacht. Hij beweert dat hij met foute vrienden is opgetrokken. Wel geeft hij min of meer toe geweld te hebben gebruikt tegen anderen. Zijn advocaat wil een extra getuige laten horen die hem een alibi zou kunnen verschaffen voor het vasthouden van twee mensen in Nieuwegein. Probleem is dat de verdachte enkel de voornaam van deze persoon weet.

De Nieuwegeiner mag van de rechter meedoen aan een verbetertraject. J. gaat begeleid wonen bij stichting Exodus in Utrecht, onder streng toezicht van de reclassering. Ondertussen moet hij zich psychisch laten behandelen; mag hij geen contact hebben met de slachtoffers en zijn medeverdachten en mag hij zich niet in Nieuwegein vertonen. Bij de minste overtreding is het afgelopen, waarschuwde de rechter.

Hoe het met deze afpersingszaak nu verder gaat, is onduidelijk. Waarschijnlijk worden de zaken tegen meerdere verdachten samengevoegd en is er nog meer onderzoek nodig. Het is ook nog niet bekend hoeveel van hen daadwerkelijk worden vervolgd. Dat betekent dat inhoudelijke behandeling nog maanden op zich zal wachten.

Met dank aan onze samenwerkingspartner: RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren