Groentepotjes met filodeeg

Na de kaasrolletjes van het oude jaar naar de vetrolletjes van het nieuwe jaar. En daar zit je natuurlijk niet echt op te wachten. Daarom beginnen we 2011 met een gezond recept met veel groenten en weinig calorieën.
Maar eerst wens ik je een “Mooi en Gezond 2011” en hoop ik van harte dat het nu ook eens voor alle dieren een fijn jaar wordt. Met name de dieren in de bio-industrie verdienen een veel beter leven. Daarom is mijn nieuwjaarswens dat we dit jaar allemaal minder vlees gaan eten, beter voor de dieren, beter voor het milieu, beter voor ons allemaal.

Nodig voor 4 personen:
½ pak filodeeg (zit met 2 aparte zakjes in 1 doosje)
1 grote ui
1 rode paprika
½ tot 1 bakje champignons
2 tomaten
100 g spitskool
1 theelepel mosterdpoeder
½ theelepel rozemarijn
zout en peper
evt. scheutje witte wijn
50 g feta
½ bakje magere roomkaas (à 200gr. Linessa, Lidl)
1 eetlepel magere yoghurt
½ eetlepel gesnipperde bieslook (liefst vers, anders gedroogd)
olijfolie Extra: hapjespan of wok; 4 ovenvaste diepe schaaltjes; bakkwastje Laat het filodeeg ontdooien volgens de aanwijzingen op de verpakking (je kunt het het best al de avond ervoor in de koelkast leggen).
Vet de schaaltjes in met boter of olie.
Pel en snipper de ui.
Was de paprika, verwijder zaden en zaadlijsten en snij in blokjes.
Veeg de champignons schoon, halveer kleine en snij grote in vieren.
Was de tomaat, verwijder het harde hartje en snij in blokjes.
Snij de spitskool nog wat kleiner.
Snij de feta in blokjes.
Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan en fruit ui, paprika, champignons, tomaat en kool even aan.
Voeg mosterdpoeder en rozemarijn toe en laat op een matig vuur de groenten vrijwel gaar worden.
Als het te droog wordt een scheutje witte wijn toevoegen.
Verwarm de oven tot 200°C.
Vouw ondertussen het filodeeg open en maak de bladen voorzichtig los van elkaar.
Leg ze weer luchtig op elkaar en snij het stapeltje in vieren.
Doe wat zonnebloemolie in een schaaltje en kwast dun olie over de bovenste blaadjes deeg.
Leg in ieder ovenvast schaaltje een blaadje deeg.
Kwast dun olie over de volgende laag filodeeg en leg in ieder schaaltje een tweede deegblaadje.
Niet precies op elkaar, maar een beetje verspringend.
Ga zo verder tot alle deegblaadjes op zijn en in ieder schaaltje vijf blaadjes liggen.
Haal de groenten, als ze klaar zijn, van het vuur, schep de feta-blokjes erdoor en maak op smaak met zout en peper.
Schep de groenten in de schaaltjes op het filodeeg.
Klop de roomkaas met de yoghurt, de bieslook en wat versgemalen peper door elkaar.
Leg in ieder schaaltje een flinke lepel van dit mengsel op de groenten.
Zet de schaaltjes op een bakplaat in het midden van de oven en laat het filodeeg bruin en knapperig worden en het roomkaas-yoghurtmengsel lichtbruin.
Serveer de groenteschaaltjes direct met knapperig gebakken aardappelen of aardappelpartjes uit de oven.
Wat rauwkost en tafelzuur smaakt er heerlijk fris bij. Vegetarisch hoofdgerecht
Tijd ca. 55 min. incl. oventijd.
Bron: eigen recept. Tip
Je kunt ook een geperste teen knoflook mee fruiten met de ui.
In plaats van het roomkaas-yoghurtmengsel kun je (magere)geraspte kaas over de groenteschaaltjes strooien. Weetje
Filodeeg wordt kant- en klaar, diepgevroren, verkocht. Het komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en wordt gemaakt van meel, water en een beetje olie. Filodeeg is veel dunner en daardoor kwetsbaarder dan bladerdeeg, maar ook veel minder vet. Filodeeg bevat 6% vet tegen 23% in bladerdeeg. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton.

Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk