GroenLinks vraagt nulmeting armoedebeleid

In de gemeenteraadsvergadering van 18 december 2014 heeft wethouder Stekelenburg van de SP de toezegging gedaan dat eind 2015 gestart wordt met de evaluatie van het gemeentelijke armoedebeleid. Om het dat beleid goed te kunnen evalueren zijn er gegevens noodzakelijk over de huidige stand van zaken. Bert Eggink van GroenLinks: ‘Daarom vraagt GroenLinks aan het College om een integraal beeld van alles wat er in Nieuwegein gebeurt rondom hulp bij armoede en een beeld van de aantallen mensen die daarin een rol spelen zoals ook dak- en thuislozen, illegalen, uitgeprocedeerde asielzoekers, stille armoede, mensen die leven onder de armoedegrens.’

Deze gegevens moeten leiden tot een overzicht waarin de rol en plaats van de gemeente op dit moment duidelijk wordt zodat die kan dienen als nulmeting armoedebeleid. Daarna kunnen de ambities voor 2015 worden geformuleerd en kan eind 2015 worden geëvalueerd.

In de brief aan het College vraagt GroenLinks of het College volledig zicht heeft op de problematiek in Nieuwegein op het gebied van armoede: het aantal mensen dat in Nieuwegein onder de armoedegrens leeft, het aantal dak- en thuislozen, het aantal mensen dat illegaal verblijft, uitgeprocedeerde asielzoekers, (stille)armoede achter de voordeur, de kwantiteit en kwaliteit van de uitvoering van hulp voor mensen met ‘broodnood’, het werk van particuliere organisaties, instellingen en kerken, de rol en plaats van de gemeente kwalitatief en kwantitatief in dit geheel.

Ook wil GL van het College weten of zij bereid is om een nulmeting uit te voeren en om indicatoren voor het armoedebeleid te ontwikkelen en deze indicatoren voor de toetsing van het armoedebeleid aan de raad voor te leggen middels een rapport, het liefst op korte termijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren