Daktyla is een plat, Grieks brood dat lekker kruidig smaakt door de verschillende zaden die er in verwerkt worden. Maak het deeg in de broodbakmachine en vorm er, in plaats van een heel brood, eens dunne rollen van. Warm uit de oven smaken ze heerlijk bij soepen, kazen en salades, met name Tzatziki. Voor 8 stuks:
2 theelepel sesamzaad
2 theelepel karwijzaad
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel maanzaad
(evt. nog 2 theelepel anijszaad)
2 ¾ dl water
1 eetlepel olijfolie
450 g bloem
1 theelepel zout
2 theelepel witte basterdsuiker
1 zakje instantgist à 7 g Extra: broodbakmachine; bakpapier of permanent bakvel.Meng de zaden en het uipoeder in een kommetje.
Schenk het water in de broodvorm.
Voeg de olie en de helft van de bloem toe.
Strooi zout, suiker en het zadenmengsel (op een klein beetje na) erop.
Bedek alles met de rest van de bloem en strooi in het midden de gist erop.
Zet de vorm in de broodbakmachine en stel het deegprogramma in.
Als het deeg klaar is het uit de vorm halen en goed doorkneden op een met bloem bestoven werkvlak.
Deel het deeg in tweeën en maak twee lange, gelijkmatige deegrollen van ca. 2 ½ cm dik.
Deel deze rollen allebei in vieren, rond de uiteinden wat af en leg de rollen niet te ver uit elkaar op een bakplaat, bekleed met bakpapier of een permanent bakvel.
Laat de deegrollen bij kamertemperatuur onder een schone theedoek narijzen tot ze licht en luchtig zijn.
Verwarm intussen de oven tot 220° C.
Bestrijk het brood met wat water en strooi de rest van het zadenmengsel erover.
Schuif de bakplaat met het gerezen brood in het midden van de oven en bak de rollen in 15 tot 20 minuten goudbruin en knapperig.
Eet ze bij bv. soep, wraps, (Griekse) salades, hummus en met feta. Brood
Tijd: ca. 2 uur (incl. deegbereiding en rijzen)
Bron: “Meer (dan) brood bakken met uw broodbakmachine”, Sonia Allison Tip
Toch liever een heel brood maken? Vorm, na het doorkneden met de hand, 1 of 2 rechthoeken van het gerezen deeg en leg deze op de bakplaat. Maak enkele diagonale inkepingen en laat het brood onder een theedoek narijzen. De inkepingen wat dieper maken, het brood bevochtigen en met wat achtergehouden zaadjes bestrooien. Bak de Daktyla in het midden van de voorverwarmde (220° C) oven in 20-25 minuten goudbruin. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.